ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

MARE DE DÉU DE VECIANA


Enviado por   •  22 de Enero de 2015  •  279 Palabras (2 Páginas)  •  145 Visitas

Página 1 de 2

MARE DE DÉU DE VECIANA (segon i tercer quart segle XIII)

ESTIL: Romànic

TÈCNICA: talla sobre fusta d’àlber policromada

TEMA: Religiós

CONTEXT HISTÒRIC: Apareix el feudalisme, la economia es fonamentalment agrària i hi ha forta influència de l’església. La societat estamental dividia la població en privilegiats i no privilegiats. Aparició dels tres grans imperis pel Mediterrani: Bizantí, Islàmic i Cristià.

DESCRIPCIÓ FORMAL: és una escultura exempta. Apareix asseguda en un tron decorat amb dues petites columnes a cada costat. Té el cap cobert amb una toca que li arriba fins les espatlles i que es subjecta amb una corona. La mà dreta està en actitud de beneir, mentre que l’esquerra sosté una esfera terrestre. Va vestida amb una túnica de color vermellós i un mantell de color blau que li cobreix una de les espatlles. Du unes sabates punxegudes de color blavós. El Nen Jesús està situat sobre del genoll dret de la seva mare, porta una corona i va vestit amb una túnica i un mantell de color vermellós. L’actitud de beneir Amb la mà dreta està beneint i amb l’esquerra sosté un llibre tancat.

Significat: representació de la marededéu com a Sedes Sapientiae, amb el fill sobre el seu genoll dret, en actitud de beneir (Crist Jutge) que apareix a l’escena del Judici Final: fa el senyal de la benedicció i aguanta un llibre, símbol del Nou Testament. La Mare de Déu du a la mà l’esfera terrestre que simbolitza l’univers com a signe de la perfecció i del poder diví.

FUNCIÓ: decorativa perquè decorava l’absis principal de l’església romànica de Santa Maria de Veciana. També religiosa i didàctica del missatge triomfal sobre el pecat i la mort.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (1.7 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com