ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Origen Dels Jocs Florals


Enviado por   •  13 de Enero de 2015  •  952 Palabras (4 Páginas)  •  422 Visitas

Página 1 de 4

ORIGEN DELS JOCS FLORALS

-Tolosa 1323.

- Van ser instaurats per la Sobregaya Companyia dels Set Trobadors (Que va ser una acadèmia fundada el mateix any a Tolosa).

-Sorgeixen amb l’objectiu de perpetuar i reviure l’escola lírica dels trobadors i per fer front a la croada albigesa (campanya militar de grans dimensions iniciada per l'església catòlica per perseguir i eliminar el catarisme a Occitània).

-Al 1339, el jocs florals es traslladen a Barcelona per desig de Joan I, i per la bona relació que tenia Catalunya amb el sud de França.

-Fi: 1448

ELS JOCS FLORALS EN EL SEGLE XIX, RESTAURACIÓ.

En el segle XIX s’origina un corrent cultural a Europa que va influir a tot el territori, el Romanticisme. Era un moviment literari i cultural de caire nacionalista, on predominaven les emocions, sentiment i l’exaltació del jo.

Mentre en Catalunya, sorgeix la Renaixença. Aquest moviment fa que es vulgui tornar al passat medieval, reconstruir la cultura i la història del poble i donar importància a la llengua catalana, ja que des de l’edat mitjana fins a aquest segle hi va haver una decadència de la literatura catalana.

• 1859 gràcies a les iniciatives d'Antoni de Bofarull i de Víctor Balaguer.

• Els Jocs Florals també es van restaurar a València al segle XIX, organitzats tradicionalment per Lo Rat Penat

ELS JOCS FLORALS EN EL SEGLE XX

Dictadura de Primo de Rivera: Els JJ.FF es van celebrar en Tolosa.

1941-1977: Els Jocs Florals es van celebrar a l’exili, degut a la dictadura franquista que va suposar una repressió contra Catalunya.

A partir del 1978 se celebren a Barcelona acabada la dictadura.

ELS CREADORS DEL JJ.FF

• Els creadors dels jocs florals van ser Joan Blanch, Bernat de Palaol, Lluís Icart i Guillem de Masdovelles l’any 1324. Però a Barcelona qui els va introduir van ser Jaume March i Lluís d'Averçó l’any 1393.

• Els reis Martí I i Ferran I protegiren la festa, que se celebrà fins al segle XV i en la qual participaren amb seguretat Gilabert de Pròixita i Guillem de Masdovelles, i probablement Andreu Febrer. Interrompuda la tradició, aquesta no tornà a ser represa fins a la instauració dels Jocs Florals de Barcelona (1859) gràcies a uns articles que es van publicar de Victor Balaguer i Antoni de Borafull.

• La Pàtria, Fe, Amor, aquests eren els temes clàssics que més es tractaven en l’edat mitjana però en el segle XIX van torna a aquell vell lema on pàtria significava llibertat, el tema fe a igualtat i per últim amor a fraternitat. I finalment el Mestre en Gai Saber és el títol honorífic atorgat pel consistori dels Jocs Florals de Barcelona, des de la seva restauració el 1859, i posteriorment pels Jocs Florals de la Llengua Catalana, celebrats a l'exili del 1941 al 1977, als poetes guanyadors dels tres premis ordinaris: l'Englantina d'or, la Flor Natural i la Viola d'or i argent, i d’aquest els que més ens sonen

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.8 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com