ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Biografia Joanot Martorell


Enviado por   •  29 de Septiembre de 2015  •  Biografías  •  504 Palabras (3 Páginas)  •  233 Visitas

Página 1 de 3

JOANOT MARTORELL

Joanot Martorell va néixer entre 1413 i 1415 a Gandia, i va morir el 1468 a València. Fou un cavaller i escriptor valencià que pertanyia a una família de la mitjana noblesa, el seu avi era conseller reial i el seu pare cambrer del rei.

De Joanot Martorell se’n coneixen  diferents elements biogràfics on el mostren com a un cavaller vigorós i de vida agitada.

Com a conseqüència de diverses lluites cavalleresques, va fer llargues estades a Anglaterra (on va conèixer la vida cortesana, molts cavallers de l’època i llibres que més tard li serien útils com a fons d’inspiració), Portugal (on va conèixer l’ infant Ferran, fill del rei de Portugal, a qui li dedica la seva novel·la) i Itàlia(l’any 1454 viatjà a Nàpols per ajudar a Alfons el Magnànim). 

Joanot Martorell provocava molts enfrontaments, n’hi ha quatre de molt famosos, encara que cap va comportar grans guerres:

- El 1433 apareix citat per primer cop en una lletra de batalla, i el 1437 té un enfrontament amb Joan de Mon palau, un cosí seu que havia deshonrat la seva germana Damiata al no complir la seva promesa de casament. En aquest enfrontament, el rei Enric VI d’Anglaterra va fer de jutge, finalment va arreglar-se quan Joan de Monpalau va pagar una quantitat considerable de diners a la germana.

- L’any 1442 va enfrontar-se contra Jaume Ripoll

- L’any 1442 es va enfrontar contra Felip Boil, a causa d’un testimoni gràfic

-Des de l’any 1442 fins el 1450 va estar enfrontat contra Gonzalo de Híjar

Malgrat tot, rere aquest cavaller existeix un amant de la literatura. Joanot Martorell escrivia sovint lletres de batalla contra gent.

El 2 de gener de 1460 va començar a escriure Tirant lo Blanc, morí sense acabar la novel·la el 1468 a València, sense descendència. Va ser la única obra que va escriure rica i complexa, insòlita i diferent, per aquest motiu el seu nom està entre els millors autors de la literatura valenciana universal. 

L'obra té 487 capítols i més de 800 pàgines on s'explica la història d'un cavaller anomenat Tirant. Els manuscrits de l'obra van ser heretats per Martí Joan de Galba que acabà la novel·la i la portà a la impremta. Martí Joan morí sis mesos abans de la publicació de l'obra l'any 1490.

Enric VI li va deixar un valuós manuscrit que contenia una refosa francesa de la novel·la Guy de Warwich, que l'escriptor va adaptar al català, intercalant episodis del Lliure de l'orde de cavalleria de Ramon Llull, amb el títol de Guillem de Varoic.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3 Kb)   pdf (54.7 Kb)   docx (11.4 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com