ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Joanot Martorell I Tirant Lo Blanc


Enviado por   •  13 de Enero de 2015  •  1.264 Palabras (6 Páginas)  •  253 Visitas

Página 1 de 6

Biografia Joanot Martorell!

Joanot Martorell pertanyia a la noblesa valenciana del segle XV. Nasqué a la ciutat de Gandia durant la segona desena d’aquest segle (molt possiblement l’any 1413 o 1414). Una de les característiques que defineix l’autor del Tirant és el seu tarannà bregós i lluitador, com s’esdevenia a València en aquella època. Així, Joanot Martorell, com a cavaller i senyor feudal, intervingué, segons les normes de l’època, en litigis i lluites cavalleresques. Un clar exemple d’aquestes lluites fou la que mantingué amb un parent seu, Joan de Montpalau, per defensar l’honor de la seua germana Damiata. Aquesta es reduí merament a l’aspecte verbal, tanmateix donà lloc a una sèrie de lletres de batalla, a un viatge de Joanot a Anglaterra (1438-39), i acabà el 1445, per manament reial, amb una indemnització en diners.!

És important assenyalar que l’any 1437, una altra germana seua, Isabel, es casà amb el gran poeta Ausias March, per la qual cosa el millor poeta i el millor novel·lista catalans de l’època medieval –i molt possiblement de tots els temps– van ser cunyats.!

Martorell, a banda d’escriure la novel·la que ens ocupa, és autor d’uns pocs textos en prosa, mers tempteigs o peces d’ocasió, que ens el mostren estretament lligat a l’espiritualitat medieval. De fet, només se li atribueix de manera segura el Guillem de Varoich, obra de joventut, escrita poc temps després del viatge de l’autor a Anglaterra, que barreja el relat cavalleresc amb la teoria de cavalleria, i que serà d’on partirà la primera part del Tirant.!

Morí el 1468 sense acabar la seua gran novel·la, el Tirant lo Blanc.!

Resum del llibre Tirant lo Blanc!

!

La història comença parlant-nos de el Gran Comte de Varoic, un prestigiós cavaller que va decidir encomanar-se a Deu, i refugiant-se a la muntanya prop del seu poble per a viure com a un ermità.!

Va començar una guerra, el rei d ́Anglaterra lluitava contra el rei de Canària. El monarca anglès per guanyar-la va demanar ajuda a l ́ermità i quan va acabar la victoriosa batalla el rei va celebrar festes al seu regne.!

Tirant lo Blanc camí d ́Anglaterra, per rebre l ́ordre de cavalleria, es va quedar adormit damunt el seu cavall i se ́n va trobar amb l ́ermità. Aquest li regalà un llibre i li demanà que tornara per contar-li totes les festes del rei. I així ho van fer. Els cavallers que acompanyaven a Tirant tornaren a veure l ́ermità i Diafebus, el cosí de Tirant, li va contar tot allò que va ocurrir: les cerimònies, els incidents, com Tirant va ser el millor cavaller i va rebre l ́ordre de cavalleria...!

Desprès d ́aixó ja no tornaren a saber res més de l ́ermità i tornaren a Bretanya. Un dia van arribar dos cavallers demanant ajuda perquè l ́illa de Rodes estava sent conquerida pels genovesos i necessitaven ajuda. Tirant va comprar una nau i se'n va anar amb! l ́infant Felip cap a l ́illa de Rodes. Abans d ́arribar van aturar-se ́n a Sicília on Felip se'n va enamorar de la Infanta del regne. El rei els va voler casar i Tirant va ajudar a Felip a passar les proves que la infanta li havia posat.!

Una vegada derrotats els genovesos Tirant se'n va anar cap a Constatinoble per ajudar a l ́Emperador a combatre els moros i el Gran Turc. Una vegada allí Tirant se'n va enamorar perdudament de Carmesina, la princesa, i va declarar-li el seu amor. Però el cavaller tenia que anar a lluitar contra els turcs. L ́exercit de l ́Emperador amb el del Duc de Macedònia i tot l ́exercit de Tirant van acampar a Pelidas on van atacar als moros per sorpresa.

!

!

Després de la batalla, Diafebus portà els presoners a Constatinoble. Quan arribà a l ́Imperi donà notícies de com anava la batalla i se'n va enamorar d ́Estefania,

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.4 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com