ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Jesús Moncada I El Cafè De La Granota


Enviado por   •  10 de Septiembre de 2013  •  526 Palabras (3 Páginas)  •  868 Visitas

Página 1 de 3

Fes una breu introducció sobre la vida i l’obra de l’autor.

Jesús Moncada i Estruga va ser un dels autors més importants dintre dels autors de postguerra. Jesús Moncada naixé l'1 de desembre de 1941 a Mequinensa (Saragossa). Durant la seva infantesa realitzà els seus estudis a la seva localitat natal fins el 1953 que es va traslladar a la capital aragonesa per realitzar el batxillerat elemental i superior al col•legi laic Santo Tomás de Aquino. Durant la seva estada a Saragossa, Moncada patí una sèrie d'abusos i marginació per no dominar el castellà i parlar en català amb parents del seu poble. Una vegada va finalitzar el batxillerat superior cursà la carrera de magisteri a L'Escola Normal que va a enllestir en tres anys.

Durant els següents anys va exercir de mestre al seu poble natal fins el 1966 que decidí traslladar-se a Barcelona on és acollit per Edmon Vallès, un historiador i periodista mequinensà que aconsellà i ajudà a Moncada. S'ha de mencionar que Jesús Moncada sempre va estar interessat per les arts plàstiques i la literatura, dues passions que Edmon va despertar i animar en Jesús. Així doncs, mentre que va treballar a la Editorial Montaner y Simon com ajudant de Pere Calders, l'autor mequinensà va exposar les seves obres per locals de Mequinensa a finals de la dècada dels seixanta i per distintes localitats catalanes en la dècada dels setanta com: Mataró, Barcelona Vilassar de Mar i finalment en Arenys de Mar.

A partir de la dècada de la dècada dels vuitanta, amb la publicació del seu llibre Històries amb la mà esquerra i altres narracions (1981) i el tancament de l'editorial on va treballar tretze anys, decidí centrar-se en la seva obra literària. Moncada no va parar d'escriure fins el 2004, quan li va ser detectada una malaltia greu que li provocà la mort el 13 de juny de 2005.

A quina generació pertany?

L'obra de Jesús Moncada pertany a la literatura de postguerra.

Quines són les seves obres més conegudes?

Entre les seves obres més rellevants cal destacar el ja esmentat Històries amb la mà esquerra, El Cafè de la Granota (1985) i Calaveres atònites (1999) dintre de la categoria de recull de narracions curtes i en l'apartat de novel•les recalquen El camí de Sirga (1988), La galeria de las estàtues (1992) i Estremida memòria (1997).

Quina va ser la seva aportació a la literatura catalana?

Explica què és un mite.

Un mite és una narració curta e imaginària que intenta explicar fets o fenòmens que no es poden explicar de manera racional i que són atribuïts a forces sobrenaturals.

A què es refereix el pròleg quan parla del

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.1 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com