ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

CONTEXT VITAL


Enviado por   •  3 de Mayo de 2014  •  Exámen  •  998 Palabras (4 Páginas)  •  221 Visitas

Página 1 de 4

CONTEXT VITAL

Plató als 20 anys comença els seus contactes amb Sòcrates.

No només empra el art del diàleg com a camí ascendent a la veritat sinó que també va considerar el mètode propi i característic de la filosofia.

Va prendre la idea dels pitagòrics sobre la immortalitat i la transmigració de les animes, explicació del mon sensible a partir de les matemàtiques i concepció comunitària de la manera de viure filosòfica.

Va ampliar els coneixements de Sòcrates amb el saber matemàtic pitagòric.

ACADEMIA

Inspirada en les comunitats pitagòriques però hi regnava una gran llibertat intel•lectual.

Estudiaven varies matèries: matemàtiques(era un requisit per entrar), música, astronomia... matèries imprescindibles per formar les persones veritablement vàlids per la política.

Aquesta època va permetre a Plató desenvolupar la seva filosofia mes emblemàtica. L’objectiu es fonamentar la possibilitat de assolir la veritat absoluta.

Teoria de les idees

La teoria de les idees diu que l’autentica realitat és eterna i inamovible. (matemàtiques des pitagòrics). Veure amb els ulls de la ment és conèixer els models, les formes, l’essència de les coses, allò que tenen en comú tots els objectes del mateix tipus: la seva idea.

La teoria de les idees afirma l’existència d’unes entitats immaterials, absolutes, immutables, perfectes, universals i independents del món físic. Són les idees del mon intel•ligible. Existència de dos mons, el de les idees i el de les coses.

Vessant lògic: identifica les idees, formes amb els conceptes generals.

Vessant metafísic: Afirma l’existència de les coses ideals

Establiment jerarquia de idees: cada cosa te una importància pròpia.

Existeix una relació entre les idees i les coses.

MITE DEL DEMIÜRG

Narra que havia el mon de les idees, una massa caòtica i informe i el Demiürg, qui pren el mon de les idees com a model i va treballar sobre la massa caòtica de manera que va introduir-hi ordre i harmonia. A partir d’aquí va anar generant el que anomenem mon sensible. El nostre món no es més que una copia imperfecta del mon de les idees, és un cosmos(ordre) ja que esta organitzat segons l’harmonia matemàtica.

MITE DE LA CAVERNA

Narra el dolorós i escarpat camí del coneixement. L’home encadenat a l’interior sembla la condició humana inicial. El món interior de la caverna és el mon de les coses. El camí de sortida representa el procés de coneixement.

PROCÉS DEL CONEIXEMENT

El coneixement és apropament a la veritat, que es troba en el món intel•ligible, per això s’entén el coneixement com un apropament al mon de les idees.

L’eina del coneixement més alt, el de les idees, per Plató és la raó intuïtiva.

Opinió: coneixement propi del mon del mon sensible.

Ciència: autèntic saber, coneixement del mon intel•ligible.

CONEIXER ÉS RECORDAR

Aprendre, conèixer no és res més que recordar les idees, es a dir, tenim els coneixements, nomes hem de destapar-los.

MITE DEL CARRO ALAT

Compara l’anima amb un carro alat, compost per l’auriga que domina els cavalls (part racional, situada al cervell), un cavall blanc bonic i bo (part irascible, tendències positives, valor, esperança. Situada al

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.5 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com