ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

LA FILOSOFIA PRESOCRATICA


Enviado por   •  27 de Octubre de 2014  •  Síntesis  •  564 Palabras (3 Páginas)  •  227 Visitas

Página 1 de 3

TEMA 1: LA FILOSOFIA PRESOCRATICA

La filosofia presocràtica emmarca un conjunt de filòsofs que varen iniciar la història de la filosofia. Tots aquests són anteriors a Sòcrates qui va ser el mestre de Plat, qui a l’hora va ser el mestre de Aristòtil. Ells varen fer el pas del mite al logos.

1. EL PAS DEL MITE AL LOGOS

Fa 20500 anys es va produir el pas del mite al logos a la ciutat portuària de Milet. S’ha discutit molt perquè s’ha produït en aquell lloc i no pas en un altre.

En principi s’ha parlat de cinc causes que donaren lloc a l¡origen de la filosofia:

a) La causa geogràfica: La ciutat de Milet era en aquell moment el centre del comerç a la zona del mediterrani oriental. Per tant no només hi entraven mercaderies al port de Milet. També hi entraven idees, pensaments i coneixements.

b) Causa econòmica: Aquesta causa té dos vasants.

1.El comerç: Gràcies al comerç conegueren noves cultures molt diferents a la seva que els va fer reflexionar i pensar sobre la veritat.

2.Una aristocràcia rica que es dedica per pur entreteniment a filosofar i es pregunta el per què.

c) causa sociològica: La societat grega tenia una gran característica única no tenia una casta sacerdotal, que controlo els pensaments de la societat. Això els permetia reflexionar sense cap tabú.

d) La causa psicològica: Els grecs tenien una capacitat mental diferent. Tenien un caràcter molt contemplatiu per tant aquest fet els deixava complexos.

e) Causa política: Els grecs inventaren la democràcia, un sistema polític que fonamenta el debat.

Segurament hi hagueren més causes però aquestes són les principals el primer filòsof que fa el pas del mite al logos va ser Tales de Milet.

2. ELS MILESSIS: ELS CREADORS DE LA FILOSOFIA

Els Milessis són importants no pas pel que diuen, si no pel pas que fan. Ells es comencen a preguntar el perquè de les coses i intenten respondre aquesta pregunta utilitzant el logos.

2. TALES DE MILET (S.VI a.c)

És considerat el primer filosof. Coneixem el seu pensament gràcies a Plató i Aristòtil és a dir indirectament.

Segons Tales tota la realitat es pot reduir a un arké (principi substrat). Segons ell aquest principi és l’aigua, possiblement perquè havia observat que sense aigua no hi ha vida.

Tales és el primer en fer una explicació científica dels terratrèmols. Es deuen a l’escalfament i refredament de la terra. També va preveure un eclipsi: amb aquest fet demostra que els eclipsis són conseqüència de lleis matemàtiques

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.5 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com