ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

NABILA SHABBIR - EL MITE DE LA CAVERNA


Enviado por   •  21 de Septiembre de 2018  •  Resúmenes  •  538 Palabras (3 Páginas)  •  315 Visitas

Página 1 de 3

EL MITE DE LA CAVERNA - PLATÓ

El mite de la caverna és una metàfora que clarament la podem relacionar amb la teoria dels dos mons de Plató:

El món intel·ligible (el de les idees) és al qual pertanyen els presoners i el món sensible (el de les coses)  és el que es troba a la superfície exterior.

Els presoners només conexen les ombres i les idees quue no deixen de ser  una reflexió dels objectes materials, una idea del que hi ha al món "real". La il·luminació del foc és l'única llum que han conegut durant la seva vida, tot i no haver vist el foc mateix. Tot el que els presoners perceben no són res més que idees, representacions de la realitat que per ells són reals.

Aquests presoners són ignorants de la realitat, desconeixen el món sensible. Quan un dels presoners surt, la seva vista no està acostumada a l'enlluernament  del Sol. Instintivament, els seus ulls es dirigeixen a l'ombra, ja que per ell l'ombra és molt més visible que tots els objectes que acaba de conèixer.

 Independentment del que va descobrint ell s'aferra a la realitat que coneix fins que, amb el seu propi pensament i des de la seva percepció del món intel·ligible, comença a reproduir tot el que coneix del món sensible: primer les ombres,seguidament les imatges, les reflexions i finalment, els objectes mateixos. Hem de ser conscients de que sense les idees el presoner no hauria pogut distingir els objectes de la realitat, no s'hauria adonat de la varietat de cada concepte que trobem a la realitat.

Tota aquesta adaptació l'ha obligat a cambiar la seva percepció de la realitat, a anar més enllà de les idees i els conceptes, a creure's els objectes materials i perceptibles, i conèixer, per exemple, els canvis estacionals de l'any.

Al món intel·ligible són esclaus, són obligats a creure en només allò que la seva vista els permet conèixer. Malgrat tot, des d'un principi, el presoner als primers moments de sortir a l'exterior, adopta un comportament hostil, és un ignorant de la realitat.

El paralel·lisme que trobem entre el mite i la pel·lícula de Màtrix és que a Màtrix també ens trobem amb dos mons:

Màtrix és un món virtual que amaga la veritat.

El món "real" on viuen les persones, està esclavitzat per les màquines, tota l'activitat humana dins de Màtrix és la font d'alimentació dels robots.

Fora de Matrix, no existeix la humanitat, només un grup de persones que van poder escapar d'aquell món esclavitzat, els únics que van aconseguir desconnectar-se i ser lliures per trobar la manera d'alliberar a la resta del món.

Referent al mite de la caverna, al seu interior els presoners estan lligats per les cames i el coll, són obligats a romandre immòbils i sense poder girar el cap.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.1 Kb)   pdf (51 Kb)   docx (11 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com