ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Stuart Mill. Etica


Enviado por   •  7 de Julio de 2015  •  406 Palabras (2 Páginas)  •  212 Visitas

Página 1 de 2

Etica

Stuart Mill observa la conducta humana i ens diu que el homes realitzen accions bones perque esperen que aquestes els produeixi plaer, ja que volen aconseguir la felicitat.

La idea es que actuem bé per ser feliços. Lllavors Stuart Mill considera allò bo com útil, ja que les accions utils son les que ens condueixen cap a la felicitat. Ens diu que les nostres accions morals sempre aniran encaminades a fer-nos feliços. Per tant si perseguim la virtut, estem anant per un mitjà que ens condueix a un únic fi que es la felicitat.

Les etiques utilitaristes parteixen d’aquest plantejament, per tant la seva preocupació es com aconseguir la felicitat col•lectiva.

El pare de l’utilitarisme Jeremy Bentham va elaborar una teoría coneguda com l’utilitarisme dels actes. Ell pensaba que qualsevol accio moral havia de ser valorada per la utilitat del seu resultat. I la felicitat col•lectiva s’aconseguia per la suma d’accions útils. Des de aquesta perspectiva el valor d’una acció humana es medeix per les consequencies. Bentham va ser de gran influencia en les teories etiques de Mill.

Stuart Mill va reelaborar una nova teoría anomenada com l’utilitarisme de la regla. Per Mill la felicitat col•lectiva no s’obtè mitjançant la suma d’interessos particulars. Sino que hi ha d’haver una norma general d’acció, una regla universal sobre la qual queda sotmès el principi moral d’utilitat.

En primer lloc, Mill fa una distinció qualitativa dels plaers, és a dir, no tots els valors tenen el mateix valor. I els classifica en plaers sensuals (inferiors, com el tacte o menjar) i plaers intel•lectuals (superior; estimulen la ment, els sentiments i la imaginació). LLavors la norma per ser feliç es basa en l’autodesenvolupament personal, que es basa en la capacitat de crèixer, conèixer. També fa referencia a una diferencia que hi ha entre l’acontentament que implica una felicitat individual egoísta no moral, i la verdadera felicitat que és social col•lectiva i es ta vinculada a un sentiment comunitari. Per això l’autèntica felicitat esta relacionada amb el fet de gaudir solidariàment

Finalment ens diu que la regla utilitarista esta basada en respectar la dignitat humana.

LLavors el que ens reflexa la regla utilitarista de Mill es aconseguir el maxim grau de felicitat per a un maxim nombre de persones.

Per exemple: un ganivet en si mateix no es bo ni dolent, sino que será bo i útil si s’utilitza per tallar el pa, pero será dolent i inútil si s’utilitza per ferir a les persones.

...

Descargar como  txt (3 Kb)  
Leer 1 página más »