ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Analisis En Catalan Fuente Històrica


Enviado por   •  4 de Febrero de 2014  •  496 Palabras (2 Páginas)  •  281 Visitas

Página 1 de 2

LES FONTS HISTÒRIQUES

Les fonts històriques constitueixen la matèria primera de la Història. Comprenen tots els documents, testimonis o objectes que ens transmeten una informació significativa referent als fets històrics que han tingut lloc, especialment en el passat.

Classificació:

• Per la seva naturalesa poden ser:

1. Fonts primàries: són les que s’han elaborat pràcticament alhora que els esdeveniments que volem conèixer. Arriben a nosaltres són ser transformades per cap persona; és a dir tal com van ser fetes en el seu moment, sense ser sotmeses a cap modificació posterior.

- Si ens atenim a la seua forma les fonts primàries poden ser:

1.1. Fonts escrites: documents públics i privats.

• -Públics (d’institucions públiques i/o de grups socials): lleis, decrets, ordes, reglaments, tractats internacionals, textos constitucionals, estatuts de partits polítics, associacions i sindicats, censos, cadastres, manifestos, padrons, registre civil, registre de la propietat, fitxers d’un sindicat, informes encarregats per l' Estat o per alguna institució, obres literàries (la narrativa, sobretot la que pertany a moviments literaris de caràcter realista), la premsa.

• -Privats: cartes, diaris personals, testaments, contractes de compravenda.

1.2. Fonts iconogràfiques:

• -Obres plàstiques: arquitectura, escultura, pintura, gravats

• -Obres gràfiques: fotografies, vinyetes, cine, documentals, cartells, caricatures…

1.3. Fonts materials: restes materials de societats passades (objectes d’aixovar domèstic, monedes, armes…).

2. Fonts secundàries: també denominades historiogràfiques. Es tracta de documents escrits amb posterioritat a l’època en què van tindre lloc els fets o els problemes històrics a què es refereixen i són el resultat del treball d’investigació o de síntesi d’un o diversos historiadors, en el que s’ofereix, a més de la informació sobre els fets, una interpretació històrica dels mateixos.

-Les fonts secundàries al ser fonts reelaborades, poden aparèixer davall les formes següents:

-Textos: llibres d’història, articles de premsa… .

-Mapes: històrics o de coropletes .

-Taules estadístiques: proporcionen informació concreta de tipus quantitatiu sobre una determinada època històrica. Es tracta d’una font que aporta una sèrie estadística basada en xifres que poden ser de caràcter absolut o relatiu i amb un títol sobre les dades que ofereix la taula. Una taula es compon de columnes i files o línies .

-Gràfiques lineals: representen, per mitjà de línies, l’evolució dels valors d’una o més variables. En Història són molt utilitzades per a representar l’evolució de magnituds en un període de temps.

-Diagrames

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com