ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Analizar una caricatura com a propaganda política


Enviado por   •  5 de Febrero de 2016  •  Tareas  •  439 Palabras (2 Páginas)  •  695 Visitas

Página 1 de 2

Analitzar una caricatura com a propaganda política

1.

Aquestes vinyetes son caricatures sobre la guerra que va enfrontar Espanya i els Estats Units amb motiu del conflicte cubà. D'esquerra a dreta i de dalt a baix, la primera són els generals insurgents cubans dirigint a un grup de mambises o insurrectes ; la segona són dues il·lustracions sobre les intencions bèl·liques dels Estats Units i Espanya ; la tercera representa al govern nord-americà ( L'Oncle Sam ) maltractant Espanya. La quarta és la visió d'un porc avariciós , que simbolitza el vigor i ambició dels Estats Units , ia un lleó vell i ferit , que representa la decadència d'Espanya. La cinquena : és un gat ( Estats Units ) que ataca un ratolí ( Cuba ) .

El diari nord-americà " Minneapolis Tribune " 1898. La revista satírica catalana : la Campana de Gràcia ( 1889,1897 , 1898 ) . La revista " Nou Món " 1898.

2.

En les il·lustracions apareixen el president dels Estats Units , William McKinley ; els generals insurrectes cubans Màxim Gómez i Antonio Maceo ; el " Oncle Sam " i un soldat espanyol. El Lleó vell i ferit representa la decadent Espanya; el porc inflat i ambiciós i el gat agressiu a l'expansionisme dels Estats Units , el ratolí espantat a la indefensa Cuba.

Espanya es representava a si mateixa en la premsa com una nació en decadència , incapaç de vèncer al Poder militar dels EUA . La premsa nord-americana, per la seva banda veia als Estats Units com una potència superior a Espanya.

La intencionalitat de les vinyetes és reflectir els diferents punts de vista sobre el conflicte hispano- nord-americà: les il·lustracions publicades als Estats Units tracten de mostrar la superioritat militar norteamericana.Sin això les caricatures publicades a Espanya tenen una intenció propagandística , favorables a la causa colonial , o també una intenció satírica mostrant una Espanya ridícula i decadent d'un país que en una altra època va ser una gran potència. Al davant una nova potència mundial : Estats Units.

Les vinyetes s'emmarquen en el context històric : de la guerra de Cuba , en la qual es van enfrontar Espanya, Estats Units , i que va significar la pèrdua de les colònies d'ultramar : Cuba, Puerto Rico , Filipines ) i l'inici del " Regeneracionisme " d'Espanya.

3. les caricatures tenen una intenció propagandística entre la població del lloc on es publiquen .

Per això , es pot afirmar que la informació no era objectiva , sinó que es publicaven amb unes intencions i objectius determinats : difusió entre la població d'una visió sobre la guerra, els contendents , etc. per tal d'influir en l'opinió pública.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.6 Kb)   pdf (75.3 Kb)   docx (9.4 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com