Característiques generals roma i art Romà.
Laia Folgirona RirrobotApuntes23 de Enero de 2017
581 Palabras (3 Páginas)137 Visitas
Roma
Monarquia (753-509 aC)
República (509-31 aC)
Imperi (27 aC-476 dC)
Al segle VIII aC, a la península itàlica hi vivien diversos pobles. Al nord i al centre etruscs, al centre els llatins, i al sud els grecs.
Orígens: un conjunt de pastors que es va agrupar a la riba del riu Tíber. Van emmurallar la zona donant origen a Roma. Quan Atenes era una gran polis, Roma era un petit poblat. Dura més de 1000 anys.
1. Monarquia (753-476 aC)
Etapa de formació i creixement. Políticament governat per un rei assessorat pel senat. Té tots els poders: lleis, justícia, religió i exèrcit. Van haver-hi 7 reis. Durant l’última època governen els etruscos. Es desenvolupa l’agricultura i la ramaderia. Comença el comerç i l’artesania. Creix la necessitat d’espai. L’últim rei es expulsat pel senat.
2. República (509-31 aC)
Els romans expulsen els etruscos i s’inicia la República. Durant aquest període el poder està en mans del senat (assemblea formada pels patricis) que assessora els magistrats (encarregats de fer complir les lleis i decisions preses pel Senat durant un any).
Època d’expansió territorial. Conquestes romanes. Guerres Púniques, contra els cartaginesos. Roma s’estén per les 2 ribes del mediterrani. Època de desigualtats i conflictes socials, pels repartiments desiguals. Hi van haver violentes revoltes i guerres civils.
3. Imperi (27 aC-476 dC)
L’imperi s’inicia amb el nomenament d’Octavi August, va inaugurar un nou sistema de govern, l'Imperi, en què tots els poders civils i militars els tenia un sol home, l'emperador. L'emperador era el centre de la vida política: era el primer senador, nomenava funcionaris, tenia la responsabilitat dels afers estrangers, exercia el comandament de l'exèrcit i era el cap religiós. - Els successors d'August van consolidar el poder de l'emperador. - Al llarg del segle I d.C. l'Imperi va continuar creixent: nord d'Hispània, Britània, el Rin, el Orient Pròxim, Mauritània. Les fronteres es va fortificar i l'Imperi es va organitzar en unes 50 províncies. - Els segles I i II d.C. constitueixen el període anomenat “pax romana”, que és quan l'Imperi va assolir l'expansió i prosperitat màximes. Aquesta pau va fer prosperar totes les activitats econòmiques, en especial el comerç, i les artístiques. Roma es va convertir en la capital del món. Per facilitar les comunicacions es van construir calçades, ponts, ports, ... - Les ciutats són el centre econòmic i polític. Els romans aixequen tots tipus d'edificis en les capitals de les províncies i ciutats importants: aqüeductes, teatres, amfiteatres, fòrums, temples, etc. - El segle III d.C. va ser l'inici d'una sèrie de problemes que van afeblir l'Imperi i el van fer vulnerable davant el pobles bàrbars o germànics.
Períodes artístics
1. Art etrusc: VII-V aC
2. III-I aC
3. I aC-III dC
4. Tardorromà: III dC
Arquitectura
1. Eclecticisme, moltes influències
2. Utilitari i funcional
3. Materials molt variats: pedra en carreus regulars, formigó, maó, fusta. Es revestia amb estucs, plaques de marbre. Ús del ciment (pedres petites, grava, sorra, calç i aigua).
4. Monumentalitat, simbologia i significat.
5. Desenvolupament en l’enginyeria (basíliques, termes, amfiteatres)
6. Ús de l’arc i la volta.
7. Sistema arquitravat grec i sistema voltat
8. 5 ordres arquitectònics: dòric, jònic, corinti, toscà i compost.
9. més importància de l’arquitectura civil.
10. més importància dels interiors, busquen espais més amplis.
Urbanisme i arquitectura
Eina de romanització. Homogeneïtzava les ciutats. Utilitzaven el traçat hipodàmic, d’origen militar. Es divideix entre cardo i decumanus. Al centre, on s’entrecreuen, s’hi troben els principals centres públics, el fòrum, la basílica, la cúria, columnes commemoratives...
Temple d’influència grega, rectangular, circular i panteó.
...