ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Característiques generals roma i art Romà.


Enviado por   •  23 de Enero de 2017  •  Apuntes  •  581 Palabras (3 Páginas)  •  98 Visitas

Página 1 de 3

Roma

Monarquia (753-509 aC)

República (509-31 aC)

Imperi (27 aC-476 dC)

Al segle VIII aC, a la península itàlica hi vivien diversos pobles. Al nord i al centre etruscs, al centre els llatins, i al sud els grecs.

Orígens: un conjunt de pastors que es va agrupar a la riba del riu Tíber. Van emmurallar la zona donant origen a Roma. Quan Atenes era una gran polis, Roma era un petit poblat. Dura més de 1000 anys.

1. Monarquia (753-476 aC)

Etapa de formació i creixement. Políticament governat per un rei assessorat pel senat. Té tots els poders: lleis, justícia, religió i exèrcit. Van haver-hi 7 reis. Durant l’última època governen els etruscos. Es desenvolupa l’agricultura i la ramaderia. Comença el comerç i l’artesania. Creix la necessitat d’espai. L’últim rei es expulsat pel senat.

2. República (509-31 aC)

Els romans expulsen els etruscos i s’inicia la República. Durant aquest període el poder està en mans del senat (assemblea formada pels patricis) que assessora els magistrats (encarregats de fer complir les lleis i decisions preses pel Senat durant un any).

Època d’expansió territorial. Conquestes romanes. Guerres Púniques, contra els cartaginesos. Roma s’estén per les 2 ribes del mediterrani. Època de desigualtats i conflictes socials, pels repartiments desiguals. Hi van haver violentes revoltes i guerres civils.

3. Imperi (27 aC-476 dC)

L’imperi s’inicia amb el nomenament d’Octavi August, va inaugurar un nou sistema de govern, l'Imperi, en què tots els poders civils i militars els tenia un sol home, l'emperador. L'emperador era el centre de la vida política: era el primer senador, nomenava funcionaris, tenia la responsabilitat dels afers estrangers, exercia el comandament de l'exèrcit i era el cap religiós. - Els successors d'August van consolidar el poder de l'emperador. - Al llarg del segle I d.C. l'Imperi va continuar creixent: nord d'Hispània, Britània, el Rin, el Orient Pròxim, Mauritània. Les fronteres es va fortificar i l'Imperi es va organitzar en unes 50 províncies. - Els segles I i II d.C. constitueixen el període anomenat “pax romana”, que és quan l'Imperi va assolir l'expansió i prosperitat màximes. Aquesta pau va fer prosperar totes les activitats econòmiques, en especial el comerç, i les artístiques. Roma es va convertir en la capital del món. Per facilitar les comunicacions es van construir calçades, ponts, ports, ... - Les ciutats són el centre econòmic i polític. Els romans aixequen tots tipus d'edificis en les capitals de les províncies i ciutats importants: aqüeductes, teatres, amfiteatres, fòrums, temples, etc. - El segle III d.C. va ser l'inici d'una sèrie de problemes que van afeblir l'Imperi i el van fer vulnerable davant el pobles bàrbars o germànics.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.1 Kb)   pdf (60.6 Kb)   docx (11.6 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com