ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Causes Guerra Civil


Enviado por   •  4 de Junio de 2014  •  366 Palabras (2 Páginas)  •  259 Visitas

Página 1 de 2

CAUSES DE LA GUERRA

Causes remotes o de llarga durada (de antaño y hogaño)

- La manera com es va fer la revolució liberal a Espanya. L’oposició radical, típica de les revolucions del segle XX, adoptà la forma d’enfrontament bèl•lic civil, com ho són les tres guerres carlines. A més, la revolució va quedar entroncada per la Restauració, hi havia caciquisme i l’exèrcit va intervenir. Hi havia una permanent radicalització social i política.

- L’actitud i la mentalitat de l’exèrcit, que evolucionà des del liberalisme fins a posicions conservadores. La personalitat nacional de Catalunya i les manifestacions del catalanisme van ser causes importants de l’aixecament militar del 36.

- Retard en la modernització ideològica i econòmica del país, perquè la Revolució Industrial es produí tard i només afectà Catalunya i el País Basc. El predomini d’una economia agrària que tenia un repartiment injust de la terra demanava amb urgència una reforma agrària, però els petits i mitjans propietaris que en sortiren perjudicats es van posar contra la República.

- Les conseqüències d’aquests fets, hi havia molt analfabetisme, feblesa de l’Estat, la manca d’infraestructures educatives i el predomini ideològic de l’Església en l’ensenyament.

- La mentalitat i les ideologies internacionals dominants: la Revolució Soviètica va generar moltes expectatives entre la classe obrera i camperola. El mite d’una revolució possible i un govern proletari va arrossegar moltes mentalitats. Això explica la radicalitat del moviment obrer i la negativa a participar en els governs democràtics.

Causes pròximes o de curta durada

En la crisi internacional dels anys 30, es van adoptar decisions radicals per resoldre els problemes socials. Les alternatives polítiques eren tres:

- El reformisme democràtic: sufragi universal, millora de relacions laborals, escola pública... França i el Regne Unit.

- Reacció feixista: nacionalisme agressiu, negació de les llibertats, partit únic... Alemanya i Itàlia.

- Revolució comunista: com a l’URSS.

La societat espanyola fou incapaç de resoldre els conflictes perquè cap grup polític va saber conduir la transformació de la societat. Alguns van reaccionar de manera feixista, altres amb mesures democràtiques i altres amb l’anarquisme, per això s’ha parlat d’un equilibri d’incapacitats per resoldre els conflictes.

Quan passa això, tard o d’hora els conflictes entren en una fase de resolució violenta. Perquè passi això cal un motiu intencional, que fou la voluntat dels generals i militars, sobretot Franco i Mola.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.6 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com