ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Dona a la república


Enviado por   •  28 de Mayo de 2014  •  Informes  •  392 Palabras (2 Páginas)  •  182 Visitas

Página 1 de 2

DONA A LA REPÚBLICA

La proclamació de la segona república el 14 d’abril de 1931 va suposar per a l’estat espanyol una ”democratització” de la societat que es va dur a terme mitjançant una política reformista. El paper de la dona va canviar radicalment en tots els àmbits.

A Espanya apareix la imatge de dona que vesteix i es comporta segons les pautes socials d’altres països europeus acceptades en l’època de la segona república.

La reforma del sistema educatiu a la segona república va dirigir-se bàsicament a disminuir les taxes d’analfabetisme del moment., a demes es va crear la coeducació, que donava el mateix ensenyament als nens i les nenes al mateix temps que van fer desaparèixer ensenyaments específics que anaven adreçats als nens o a les nenes.

En l’àmbit de la feina, el treball assalariat femení es considerava una activitat complementària i secundària a l’activitat masculina. Només estava justificat el treball assalariat femení en casos de viudetat o solteria. El novembre de 1931 s’aprova la llei de jurats mixtos on s’equipara salarialment el treball dels homes i les dones. Molts del partits polítics del moment es posicionen al respecte del treball femení entre ells partits com la CEDA, el PSOE, partits de caire comunista, anarquistes en canvi partits pro monàrquics defensaven que la dona no havia de treballar fora de la llar. Les organitzacions feministes a Espanya durant la segona república es mostraven partidàries de l’accés de les dones al mercat laboral i més específicament a nous treballs i ocupacions.

Amb la instauració de la segona república es reforma la llei electoral i es reconeix el vot femení. El debat sobre el vot de les dones va ser molt ampli ja que molts partits coincidien en que el vot femení era “antidemocràtic” i estava en contradicció amb els plantejaments del nou model d’estat republicà, lliberal i democràtic. El nou govern republicà va voler incorporar a les dones en el seu projecte polític encara que es va trobar amb dificultats degut al baix nivell educatiu de les dones i al baixa incorporació de les dones al treball fora de casa. Tots els partits polítics van fer campanya vers les dones i les van incloure a les seves llistes.

Les dones més importants en la política de la segona república van ser : Clara Campoamor, Dolores Ibarruri, Victoria Kent, Frederica Montseny i Margarita Nelken.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.4 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com