ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Els moviments nacionalistes


Enviado por   •  7 de Enero de 2024  •  Apuntes  •  675 Palabras (3 Páginas)  •  49 Visitas

Página 1 de 3

ELS MOVIMENTS NACIONALISTES

Definició de naciò: Una naciò és una comunitat d’individus als quals uns vincles determinats, però diversificables, bàsicament culturals i d’estructura econòmica, amb una història comuna, donen una fesomia pròpia, diferenciada i diferenciadora i una voluntat d’organització i projecció autònoma que, al límit, els porta a voler-se dotar d’institucions polítiques pròpies fins a constituir-se estat.

Definició de nacinalisme: Actitud política derivada directament del fet d’atribuir, en un terreny eticopolític, un valor altíssim al fet nacional o a la nació.

PROCÉS D’UNIFICACIÓ D’ITÀLIA

La Unificació italiana va ser el procés històric que, al llarg del segle xix, va portar a la unió dels diversos Estats en què la península itàlica estava dividida, majoritàriament vinculats a dinasties considerades no italiane, com els Habsburg o els Borbons.

Aquest procés s'ha d'entendre en el context cultural del Romanticisme i l'aplicació de la ideologia nacionalista, que pretenia la identificació de nació i Estat, en un sentit centrípet i, en el cas d'Itàlia, també irredentista. A Itàlia se'l coneix sobretot com el Ressorgiment, i fins i tot com la Reunificació italiana, pel fet que Itàlia va ser unificada per Roma al segle III a. C. i durant set-cents anys va constituir, d'iure, la prolongació territorial de la mateixa capital de l'Imperi, gaudint, durant molt de temps, d'un estatus únic i privilegiat per aquesta raó no va ser una província, a diferència de tots els altres territoris conquerit.

Liders

Giuseppe Mazzini: Anomenat L'Ànima d'Itàlia, va ser un polític, periodista i activista italià que va bregar per la integració nacional italiana. Va tenir un destacat paper en el procés de formació i unificació de la Itàlia independent moderna a partir dels nombrosos estats que van existir fins al segle xix.

Giuseppe Maria Garibaldi: Va ser un militar, revolucionari, patriota i polític italià. Juntament amb el rei de Piemont-Sardenya, Víctor Manuel II, i l'estadista Camillo Benso comte de Cavour, va ser un dels principals líders i artífexs de la Unificació d'Itàlia.

Camillo Paolo Filippo Giulio Benso: Va ser comte de Cavour també un estadista italià i una figura destacada al moviment cap a la unificació d'Itàlia.

PROCÉS D’UNIFICACIÓ D’ALEMANYA

Després de les guerres napoleòniques Alemanya no era una nació unificada, sinó un conjunt de 38 estats independents que formaven l’anomenada Confederació Germànica. Entre aquests estats, van sobreeixir per la

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4 Kb)   pdf (49 Kb)   docx (9 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com