ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Mancomunitat només tenia poder de caràcter administratiu d’àmbit provincial que reforçaven l’acció dels municipis , quedant subordinada a les decisions de la capital espanyola en molts casos. La Mancomunitat va dur a terme importants obres per


Enviado por   •  29 de Marzo de 2016  •  Resúmenes  •  365 Palabras (2 Páginas)  •  288 Visitas

Página 1 de 2

El 6 d’abril de 1914 és va inaugurar la Mancomunitat de Catalunya. La Mancomunitat de Catalunya és la unió de les províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, per a fins únicament administratius, regida per l'assemblea general, el consell permanent i al presidència.  La Mancomunitat és va inaugurar durant l’etapa del govern del Partit Conservador d’Eduardo Dato. En el text podem trobar idees polítiques com per exemple que Catalunya tornava a disposar d’un poder regional, però l’Estat no va donar cap competència cap a la Mancomunitat. La Mancomunitat significa l’ascens al poder de les forces polítiques com el republicanisme o el catalanisme.

La Mancomunitat només tenia poder de caràcter administratiu d’àmbit provincial que reforçaven l’acció dels municipis , quedant subordinada a les decisions de la capital espanyola en molts casos. La Mancomunitat va dur a terme importants obres per a la cultura i el benestar dels catalans, creant escoles o biblioteques i restaurant edificis històrics. El primer president va ser Enric Prat de la Riba, un cop mort, el van substituir el Josep Puig i Cadafalch. Dins de la Mancomunitat integrava una Assemblea General i un Consell Permanent que feia la funció d’assessorar al president.

El govern en la Mancomunitat estava dividit en tres òrgans: l'assemblea general, que es composava de diputats de totes les províncies que formaven la Mancomunitat, el consell permanent, que actuava com a poder executiu i estava format per vuit consellers, dos de cada província  per evitar centralismes i monopolis, i la presidència. La Mancomunitat  tenia diverses funcions, la primera era controlar el territori mitjançant la construcció d’obres públiques, una de segona era controlar el nacionalisme mitjançant d’una acció cultural. I una última funció podria ser de la creació d’una nova política social que poguessin universalitzar l’ensenyament a tota la societat o estat.

 L’obstacle més gros serà la resistència de l’administració, la tradició d’absorció, d’abassegament de funcions i mitjans del poder públic a Espanya.

La Mancomunitat va ser molt important per a Catalunya, ja que gràcies a aquesta Mancomunitat Catalunya havia començat a guanyar protagonisme dintre de l’Estat espanyol, el català es començà a tenir un caràcter més públic i oficial. També gràcies a aquesta Mancomunitat Catalunya és va poder modernitzar.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.4 Kb)   pdf (40.2 Kb)   docx (8.5 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com