ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La transició demogràfica


Enviado por   •  7 de Febrero de 2015  •  Informes  •  357 Palabras (2 Páginas)  •  157 Visitas

Página 1 de 2

La transició demogràfica

1877 i 1930—— disminució taxa de la mortalitat a conseqüència de la millora del aliments i de les infraestructures urbanes higienicosanitàries.

També va disminuir la mortalitat infantil i l’esperança de vida va aumentar.

· A España la natalidad va disminuir a conseqüència de la urbanización i la planificación familiar.

· A Catalunya va disminuir la taxa de la mortalitat i la natalitat.La población va augmentar a conseqüència d’una nada migratòria.

Els moviments migratoris

Es produeix un creixement de les migracions interior. Principals zones d’emigració: Madrid i Barcelona, seguides per Bilbao i Sevilla.

· A Catalunya va ser molt intensa aquesta onada de migracions. Un de cada cinc residents a Catalunya havia nascut fora del territori català. També hi ha migracions a ultramar tot i que van disminuir amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial. Les causes van ser que l’ocupació creixia menys que la població, i el millorament de la navegació. Les principals migracions a ultramar eren a Amèrica Llatina.

La intensificación de la urbanització

Les migracions interior van comportar la intensificació de la urbanizació. Les grans cuitas com Madrid i Barcelona van crèixer notablement. Altres ciutats també van experimentar un augment de población perquè hacine esdevingut centres industrials / miners (Sabadell, Terrassa…)

La crisi agraria

· Espanya: agricultura orientada al conreu de cereals, oliveres i vinya, amb una ramaderia ovina. Es produeix una crisi cerealista.

Causa immediata de la crisi——- arribada a Europa de productes de països amb una agricultura extensiva més competitiva. Resultat d’aquest model: preus més baixos, producció elevada, reducció del temps i costos del transport (gràcies als avenços de la navegació).

La competència dels cereals estrangers va provocar una baixada dels preus, una reducció dels ingressos i la caiguda dels beneficis. Això va originar una sèrie de protestes coordinades per la Liga Agrària. Es produeix un període d’agitacions agràries.

· Catalunya: aquesta crisi cerealista va anar lligada de la crisi de la viticultura molt intensa. El conreu de la vinya havia assolit una gran extensió arran de la plaga de la fil·loxera. Per resoldre la crisi es van replantar totes les vinyes amb un nou cep americà. La mort de les vinyes provoca un conflicte entre els rebassaires i els propietaris.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.4 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com