ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

PER QUÈ CATALUNYA ES VA CONVERTIR EN LA FÀBRICA D’ESPANYA ?


Enviado por   •  15 de Enero de 2018  •  Síntesis  •  559 Palabras (3 Páginas)  •  827 Visitas

Página 1 de 3

PER QUÈ CATALUNYA ES VA CONVERTIR EN LA FÀBRICA D’ESPANYA ?

A principis del segle XIX, el panorama industrial europeu és el següent : Gran Bretanya i França són pioners en industrialització i són els motors d’Europa. Mentrestant, Espanya no destaca per tindre un sector industrial important, ja que a la major part del país, encara hi domina l’agricultura de subsistència. No obstant, a Catalunya, ja a finals del segle XVIII ja es comença a modernitzar el sector tèxtil, tot introduint-hi màquines que faciliten la producció. És per això que a partir del sector tèxtil, Catalunya té l’oportunitat, a diferència de la resta d’Espanya, d’industrialitzar-se i conseqüentment enriquir-se. Però quines són les raons de la industrialització catlana ?

En primer lloc, com ja s’ha mencionat, Catalunya, al segle XIX, ja té antecedents i experiència en la manufactura d’indianes. Aquesta,  està en procés de creixement i és relativament important ja a finals del segle XVIII. És per això, que amb el sector ja iniciat i en funcionament, la substitució dels tallers artesanals per les fàbriques a gran escala, resulta més fàcil. Tot el procés és més ràpid perquè ja es tenen treballadors i clients, per tant, només cal expandir-se.

En segon lloc, la successiva introducció de màquines més avançades al procés de creació, fa que augmenti el nombre de producció però també la productivitat de les empreses. Mica en mica, es van substituint les màquines més rudimentàries, per d’altres que produeixen molt més ràpid i que no necessiten un treballador que les faci anar, funcionen soles gràcies al vapor. Totes aquestes màquines novedoses, provenen de l’extranger.

En tercer lloc, un factor important per a l’èxit de la industrialització catalana és la voluntat d’emprenedoria. Com que als inicis no es necessita fer una gran inversió, qualsevol família mínimament benestant que té certs estalvis, es pot animar a crear una empresa industrial. Es té una visió pròspera de les fàbriques, i es creu que és un negoci que aportarà beneficis.

En quart lloc, Catalunya es va saber adaptar als reptes causats per la manca de combustible, de carbó, a causa del seu elevat preu. Davant d’aquest problema, moltes indústries s’instal.len a la vora dels rius grans per a aprofitar l’energia hidràulica procedent del moviment de l’aigua. Aquests assentaments s’anomenen colònies, i són grans fàbriques complementades amb cases, botigues, tavernes, escoles, bàsicament petits pobles industrials. Els treballadors viuen allà i el patrò els paga amb diners que només poden gastar en els establiments de la mateixa colònia, és per això que, aquests, estaven relativament esclavitzats ; no podien escapar. A més, les colònies compten amb diferents privilegis pel fet d’estar aïllades de les ciutats. No han de pagar els impostos que la resta d’indústries situades a les ciutats han de pagar, i disposen de diversos drets com per exemple el de tindre armes o el d’explotar pedreres.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.6 Kb)   pdf (32.1 Kb)   docx (202.8 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com