ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Bearn o la sala de nines.


Enviado por   •  27 de Marzo de 2017  •  Tareas  •  1.719 Palabras (7 Páginas)  •  150 Visitas

Página 1 de 7

TREBALL DE BEARN

BIOGRAFIA DE L’AUTOR

Llorenç Villalonga i Pons va néixer a Mallorca. El seu pare era militar i la seva mare procedia d’una família molt culta i cosmopolita. Dona de gran intel•ligència i bellesa, va influir molt en Llorenç, i aquesta influencia es reflecteix en alguns dels seus personatges femenins. Després d’haver provat sort en la carrera eclesiàstica, sense gaire fortuna, va decidir estudiar medicina a Barcelona i Saragossa, i es va especialitzar en psiquiatria en París. De retorn a Mallorca es va dedicar com psiquiatre. Dos anys abans d’acabar els estudis va començar a escriure en el diari El Día. Després l’any 1931 va escriure la primera obra, Mort de dama en castellà. Posteriorment, va escriure més obres, unes de les quals són Bearn i el “el cicle Febre” que eren un conjunt d’obres. L’obra de Villalonga, per la seva gran qualitat, ha situat l’autor a primer rengle dels novel•listes catalans.

QÜESTIONARI

1a PART: Sota la influencia de Faust

5. Què representava l’estrena de Faust per a don Toni? Explica de quins temps històrics estem parlant.

L’estrena de Faust per a don Toni representava la venda de l’ànima al diable per la joventut eterna. Estem parlant entre 1859-1869. Històricament, si parlem d’Espanya estem aproximadament en el període quan s’acaba el sistema isabelí.

9. Com era la situació econòmica de Bearn?

La situació econòmica a Bearn era molt bona ja que els senyors tenien molt diners. Amb els van poder viatjar a París però després la cosa va anar malament perquè estaven perdent molt diners.

12. Explica el retrobament de don Toni i dona Xima (capítols 15 a 17). Què li dóna don Toni? Què li demana que faci?

Dona Xima va venir a la casa de Bearn i van començar a parlar. Don Toni li dóna el collar de diamants de la seva mare. Aquest collar estava reservat per si alguna vegada l’havia de vendre per pagar algun deute. Don Toni li demana a la dona Xima que vagi al poble per veure a dona Maria Antònia i que li digui que havia anat a veure a l’oncle i que estava molt malalt, però que no era molt greu.

14. Què passa amb l’automobile? Explica com actua don Toni, dona Maria Antònia i en Joan.

Don Toni l’automobile li ensenya dona Maria Antònia i ella li liu que la provocà, si al dia següent la cremen. Ell accepta. María Antònia té una mica de por al cotxe i demana a don Toni que no corri. Esperen a que l’aigua bulli, la màquina fa molt de sorroll. Don Toni estira de una palanca i el cotxe surt disparat contra la fogaina, que es trobava a uns passos. El Joan els treu de la foguera. Treu primer a dona Maria Antònia, que no estava ferida i desprès a don Toni. El deixà al sofà amb una ferida sagnant al front. A continuació, en Joan cau a terra marejat. Al final l’automòbil es crema a la foguera

2a PART: La pau regna a Bearn

18. Abans d’anar a Roma s’estan a París. Explica d’incident d’en Joan amb el policia de París (capítol 7). L’explica als senyors?

Quan estaven a París, Joan s’havia obsessionat amb la Xima tant gran que era aquella obsessió que la veia a tot arreu. Un dia li va semblar veure a la Xima agafant el tram i aleshores el tram comença a moure’s i ell va anar al darrere d’ella. Un policia li va cridar l’atenció i aleshores Joan li va pegar un puny i li va trencar el nas. Al final va anar a l’hospital i li va donar uns obsequis al policia agredit com a signe de perdó. Després de pensar-s’ho molt, Joan li va explicar el que havia passat.

20. Explica l’audiència amb el Papa de Roma. Qui hi va? De què deuen parlar don Toni i el Pontífex?

En l’audiència el Papa sempre anava llegint un protocol mentre parlava amb ells, ja que en veritat no sabia qui eren, només sabí pel paper que tenia davant. A mitja conversa el Papa ofereix al Joan de visitar la biblioteca i en Joan ho accepta. Joan mentre estava a la biblioteca descobreix una porta que condueix a una cel•la, la cambra del Papa. A l’audiència hi van anar en Joan i don Toni. Segons Juan, don Toni no volia explicar res del que havia parlat amb el Pontífex durant el viatge de tornada però també diu que segurament deuen parla de la noia italiana que van conèixer.

21. Tornen a Mallorca el gener de 1884. S’havien gastat tot el que havien obtingut per la venda del pinar. Dona Maria Antonia va perdent les facultats mentals. Don Toni està constantment escrivint. Què escriu? Explica la conversa amb la seva dona sobre les Memòries “Escric sobre tu” –li replicà ell. (capítol 17)

Don Toni escriu les Memòries. Dona Maria Antònia li pregunta a don Toni si ell l’havia enganyada. Don Toni li respon dient-li que només amb dones que s’assemblaven a ella. Dona Maria Antònia li comença a preguntar en quins aspectes s’assemblava ella a la Xima, la italiana i a la Miss Bernal.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (9.8 Kb)   pdf (52.1 Kb)   docx (14.8 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com