ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Don Quijote Resumen Parte 2


Enviado por   •  8 de Enero de 2015  •  390 Palabras (2 Páginas)  •  439 Visitas

Página 1 de 2

a) Quin sistema polític va idear Cánovas per asegurar la Restauració de la monarquia? Quins van ser els suports principals que va tenir?

Cánovas del Castillo, tractant d’allunyar-se del liberalisme precedent durant el regnat d’Isabell II, creà un nou sistema polític (canovisme). Consistia, d’una banda, en fer creure al poble que decidia, mitjantçant el bipartidisme, que consistía en l’alternança de poders entre liberals (liderats per Sagasta) i conservadors, liderats pel mateix Cànovas. D’aquesta forma sempre guanyava el partit que els hi era més convenient i de mateixa manera es simulava una democràcia. També es pretenia acabar amb l’intervencionisme de l’exèrcit (per aconseguir-ho van dotar l’exèrcit d’un presupost especial i se li van asignar les funcions d’ordre i seguretat) i pacificar el país, posant fi a la guerra de Cuba i al conflicte carlí.

b) Quins mecanismes asseguraven durant la Restauració i l’alternança en el poder entre els partits dinàstics? Quines semblances i quines diferències hi havia entre els conservadors i els liberals?

Feien ús del falsejament electoral mitjantçant el caciquisme per tal de manipular els vots i garantir la victoria convenient. Això ho feien utilitzant una sèrie de mecanismos de control com, per exemple, compra de vots i coacció de votants, falsejament d’actes i de les llistes electorals, etc. Pel que fa a les diferències entre conservadors i liberals són les següents:

Els conservadors no volen canviar la forma de govern i recolzen l’esglèsia, l’ordre social. Volen un sufragi censatari. En canvi, els liberals defensen un sufragi universal masculí, veuen irrelevant i innecessària l’influència de l’esglèsia, un reformisme social més progresista i laic. Tot i així, coincidien ideològicament en les qüestions fonamentals i tenien semblances com que eren partits de minories, de notables, amb unes bases socials que es nodrien principalment per les elits econòmiques i de la classe mitjana benestant. Defensaven la monarquia, la Constitució, la propietat privada i la consolidació de l’Estat liberal, unitari i centralista.

c) Quins grups polítics quedaven marginats del sistema? Quin paper se’ls reservava? Com van evolucionar durant la Restauració?

Quedaven fora de joc els republicans, carlins i nacionalistes catalans. Ja que no tenien cap altre opció, republicans i carlins van haver d’acceptar la Restauració. Tot i així, els sectos més radicals van tractar de posar-ho difícil amb cops d’estat, però tots van fracasar. D’altra banda, els més conformistes intentaven pactar amb l’estat com van fer els carlins.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.6 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com