ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El Cafè De La Granota


Enviado por   •  8 de Junio de 2014  •  2.102 Palabras (9 Páginas)  •  207 Visitas

Página 1 de 9

El cafè de la Granota:

Aquest llibre del cafè de la Granota va ser escrit per Jesús Moncada entre l’any 1980-1985. Les histories d’aquest contes passen a la vila de la Mequinensa i els pobles del seu entorn. Els personatges que apareixen en aquests contes son els habitants de la Vila de la Mequinensa.

En aquestes obres destaquen l’humor i la Ironia. També podem trobar presencia de la mort però és l’autor que decideix fer-li un tractament d’Ironia i d’humor.

Per Jesús Moncada el compte ha de ser ràpid i precís, ha de dir allò que vol en poques pàgines: “expressis verbis”

La estructura de aquests llibres es poden dividir en dos grans grups:

• Soliloquis: Una persona parla amb si mateixa.

o La plaga de la Ribera

o La senyora Mort

o Carta de Miquel Garrigues

o Els delfins

o Paraules des d’un oliver

o L’assassinat del Roger Ackroyd

• Cròniques: La crònica és una informació interpretada sobre fets actuals on es narra un esdeveniment passat, que es relaciona amb un d'actual.

UN BARRIL DE SABÓ MOLL:

El Pere Camps donava ordres per descarregar uns barrils de Sabó que hi havia al port. Per fer-ho va ordenar uns dels seus peons, el Florenci. Li va dir que porte el barril a la botida D’Adelaida. Aquesta botiga es trobava al final d’un carrer. El dia es començava a posar lleig, va començar a ploure, tothom va començar a buscar refugi, però en un moment sobtat van escolar un soroll com un tro. Tots van mirar que havia passat al carrer i van veure que el Barril de Sabó que portava el Florenci havia caigut i s’havia convertit en escuma. No es sap que va passar realment, si el Barril de Sabó Moll es va caure per el Cansament de Florenci o si va deixar caure a propòsit perquè en aquell moment pujava el Pere el seu cap.

• Personatges: Pere, Florenci, Adelaida.

LA PLAGA DE LA RIBERA

El Jeroni és l’alcalde del poble i li envia una carta al director de la presó de Lleida explicant-li el que el preocupa.

Feia temps que parlaven de construir una nova casa de la Vila, un dia a una reunió de l’ajuntament així es va decidir i van començar les obres. Primer havien de buidar l’edifici, així que van repartir diferents lots entres regidors i funcionaris. A en Jeroni li va tocar diverses coses una de elles i la més important un presoner anomenat Valerià, àlies la Plaga de la Ribera.

Al principi el Jeroni i la seva dona t tenien una mica de por per si el Valerià feia alguna cosa dolenta. Poc a poc, el Valerià es va introduint a la família fins a ser un més. A vegades el Valerià li explica a el Jeroni els seus intens per arribar a convertir-se en un delinqüent internacional, però els seus intents eren fallits. Per aquest motiu el Jeroni li escriu una carta al director de la presó de Lleida per enviar-ho allà per rebre classes particulars d’un autèntic delinqüent.

• Personatges: Jeroni i Valerià (la plaga de la ribera)

ABSOLTES I SEPELI DE NICOLAU VILAPLANA:

En aquesta historia s’explica l’enterrament més recordar i més conegut de la vila de la Mequinensa. El enterrament de l’oncle Nicolau, un home molt i molt estimat a la vila. Aquest enterrament es ca haver de celebrar el mateix dia i a la mateixa hora que es celebrava el partit més important de la temporada (Futbol)

La majoria de la població, de la gent, es va perdre el partit per tal d’assistir a l’enterrament del Nicolau, des d’on escoltaven els gols intentant no abandonant aquest enterrament per tal d’anar a veure el partit.

Vint anys després no es sap perquè l’enterrament va coincidir justament amb l’hora del parit del poble. Moltes persones diuen que por culpa del fill gran del Nicolau no van poder veure la victòria de l’equip local, tot i que ell, el fill del Nicolau, no tenia la culpa. D’aquest partit hi queda un fotografia al cafè del poble.

• Personatges: oncle Nicolau

PARAULES DES D’UN OLIVER:

El personatge principal es un lladre de poca vergonya que vol robar una abundant collita d’olives, quan de sobte apareix L’Isidre, el propietari de les olives. Aquest lladre es troba d’alt d’una olivera i li diu a L’Isidre que les seves intencions són bones. Diu que segurament la seva dona no li va informar sobre la seva tasca. Diu que estava amoïnat per que li passes la temporada de collita de les olives, i va decidir agafar-les perquè no se li fessin malbé.

Aquesta Historia no convenç a l’Isidre que el colpeja amb un bastó.

• Personatges: Isidre, Lladre sense vergonya.

INFORME PROVISIONAL SOBRE LA CORREGUDA DE L’ELIES:

Aquesta compte explica els pocs minuts de carrera de l’Elies des de casa seva fins El cafè del Silveri, on para la línia d’autocars que van cap a Lleida. La persona que explica la historia vol saber dades importants sobre la “carrera” de l’Elies. Troba explicacions contradictòries però finalment arriba a aconseguir la informació necessària per saber el camí exacte que ha fet l’Elies. L’Elies corria d’aquesta manera cap a El cafè del Silveri per dir-li al conductor de l’autocar que van cap a Lleida que no cal que li porti els medicament que li havia encarregar per la seva dona, perquè segons el metge moriria de seguida. I per tant no es gastaria els diners en els medicament. Aquesta historia ha quedat reflectida a la població, ja que tots es van veure fen la “carrera de l’Elies”

• Personatges: Elies (Conductor de l’autobús i narrador de la historia en 3rp)

FUTBOL DE RIBERA:

Al cafè de la Granota es troba una fotografia de l’equip de la vila dels anys 58. A partir d’aquesta fotografia s’explica l’historia següent:

Abans de La guerra civil, una riada del riu Segre va destrossar l’hort del Ramon, situat on conflueix el Segre i L’Ebre. Quan l’aigua es va assecar es va decidir fer un camp de futbol de l’equipo local. La construcció d’aquest nou

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12 Kb)  
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com