ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El Metge A Garrotades - Moliere (resum)


Enviado por   •  18 de Enero de 2015  •  546 Palabras (3 Páginas)  •  4.910 Visitas

Página 1 de 3

Resum de el metge a garrotades

Sganarelle és un llenyataire de llarga barba negra, enginyós, alegre i bevedor. Va treballar sis anys per a un famós doctor, per la qual cosa va aprendre alguns rudiments de medicina i de llatí. Martina, la seva dona, està farta de les seves garrotades, així que decideix venjar-se.

L'ocasió se li presenta quan es troba amb Valerio i Lucas, servents de Geronte, que caminen a la recerca d'un metge que guareixi a la filla del seu amo. Martina llavors inventa que Sganarelle és un prestigiat doctor però una miqueta excèntric. Els diu que de vegades arriba a negar la seva professió, i que torna a recordar-la després d'una bona pallissa.

Per convèncer-los dels seus poders sanatoris, Martina explica que Sganarelle ha reviscut als morts. Lucas i Valerio parteixen a buscar a l'estrany doctor, molt feliços i esperançats. Ho troben tallant llenya, i malgrat sorprendre'ls el seu abillament rústic i actitud camperola, no dubten de les paraules de Martina. Li expliquen la seva situació i li demanen que els acompanyi. Sganarelle repeteix una vegada i una altra que ell no és mèdic, per la qual cosa Valerio i Lucas l’apallissen fins que ho admet.

Parteixen els tres a la casa de Geronte. Els servents li expliquen al seu amo els increïbles miracles que Sganarelle ha realitzat. La nodrissa, Jacqueline, comenta que el mal de Lucinda, filla de Geronte, és mal d'amors.

Després arriba la malalta, només diu: «han hi hom». El fals metge diagnostica que ha perdut la parla, i en ser consultat per la causa del mal, Sganarelle inventa una llarga explicació plena de termes mèdics, llatins i altres boigeries. Tots queden satisfets i admirats del gran coneixement del doctor.

Geronte demana una cura per a la seva filla, ja que la té promesa en matrimoni i el nuvi espera la recuperació de la malalta per desposar-la. Sganarelle recepta pa amb vi, per deixar-li anar la llengua igual que als lloros. L'endemà Geronte paga a Sganarelle pels seus serveis.

Més tard apareix Leandro, el veritable amor de Lucinda, i li paga a Sganarelle perquè li ajudi. Li explica que la malaltia de la noia és un truc per evitar el matrimoni amb Horaci, qui per ser més ric que Leandro, és preferit per Geronte per a la seva filla. Leandro ofereix diners a Sganarelle i ell accepta.

Leandro es disfressa de boticari i arriba al costat del fals metge on Lucinda descansa. La falsa malalta recupera la parla i li diu al seu pare que solament es casarà amb Leandro, l'home a qui estima. Geronte s'enfuria i no cedeix.

Sganarelle llavors diu que també té una cura per a aquesta condició. Li diu al boticari que li doni un remei a Lucinda. Els dos enamorats fugen. Geronte mana penjar al impostor ja que se’n adona de la farsa. Arriba Martina a buscar al seu espòs i es troba amb què van a matar-ho.

De

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.1 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com