ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Plaga de la Ribera


Enviado por   •  19 de Octubre de 2013  •  Ensayos  •  596 Palabras (3 Páginas)  •  260 Visitas

Página 1 de 3

“La Plaga de la Ribera”

En aquest relat es troben un seguit de fets i d’indicadors que podrien dur a dues conclusions contradictòries. Per una banda el fet de tenir el retrat del rei a l’ajuntament podria indicar que el relat s’ambienta després de la mort del dictador Franco, és a dir a partir del 1976. El fet que el personatge autor de la carta (que és la forma que adopta el relat) parli de Pablo Picasso en passat «... li deien Picasso»6, pintor traspassat l’any 1973 corroboraria aquesta datació. D’altra banda, es pot atribuir l’aparició de la fotografia del rei en comptes de la del dictador Franco a la voluntat de l’autor de mostrar una escena humorís- tica que es veuria deixatada amb la presència del dictador, i la referència a Picasso en passat es podria justificar amb el fet que un pregoner municipal amb pocs estudis podia pensar que aquest pintor era mort, i més si tenim en compte que va néixer el 1881 i que per tant, segons la datació proposada per Hèctor Moret, el pintor tindria uns vuitanta anys en aquell moment.

La resta d’indicis no aporten més informació sobre aquest particular però si que ens acoten el límit temporal inferior possible. L’aparició d’un tractor o d’una camioneta situen la narració dins el segle XX, però l’aparell de televisió situa l’acció després de l’any 19567, any en què van començar les emissions regulars de Televisión Española.

En cap moment apareix cap evidència sobre la localització de la història del relat llevat de les referències rurals que s’hi fan com ara la casa de la vila de reduïdes dimensions, «la camioneta municipal» (només en tenien una), o «al mig de la plaça» (la plaça del poble). També és cert que el propi malnom de la Plaga de la Ribera pot fer referència a la ribera del Segre cosa que coin- cidiria amb l’àmbit d’actuació d’aquest delinqüent. El fet d’adreçar la carta al director de la presó de Lleida també podria indicar la proximitat geogràfica de la ubicació del poble de la narració. Per altra part l’ajuntament vell i ruïnós fa referència a un edifici incompatible amb la nova vila de Mequinensa.

Si se situa la narració a la vila vella de Mequinensa segons els indicis pre- sentats, la qual cosa seria coherent amb la unicitat de la resta del recull, s’hau- ria de datar la història segons la proposta de Moret, ja que a mitjan anys 70 del

6 MonCada, 2008: p. 47.

7 Vegeu: http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0499993&BATE=TVE

TEMPS I ESPAI INTERNS EN LA DIEGESI D’EL CAFÈ DE LA GRANOTA DE JESÚS MONCADA 99

segle XX el poble vell ja no existia. En canvi, si considerem la datació a partir del 1976 ens trobem que s’ha de localitzar l’acció en un altre poble diferent

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.5 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com