ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La bíblia


Enviado por   •  19 de Octubre de 2013  •  1.062 Palabras (5 Páginas)  •  256 Visitas

Página 1 de 5

La literatura HEBREA, la literatura GREGA i la literatura LLATINA són les fonts de la cultura d’occident.

(lectura de les fotocòpies a, b, c)

1. La Bíblia, llibre de llibres

La BÍBLIA és el llibre de la cultura occidental, ja que conté el seu nucli moral, de sensibilitat, de visió del món i de concepció de la vida.

La seva influència en la literatura i en l’art universals ha estat determinant en tots els sentits, de manera que una bona part del fons mític i de la imatgeria occidental li’n deu l’existència. En totes les èpoques i en tots els aspectes culturals, els creadors han cercat temes d’inspiració en la Bíblia (la pintura, l’escultura, la música, el cinema..., han divulgat els relats i les històries conegudes en la Bíblia).

ETIMOLÒGICAMENT, el mot bíblia prové del LLATÍ ECLESIÀSTIC, el qual, agafa la paraula del grec bíblia, és a dir, llibres (és el plural de biblion, “llibre”). És com si parléssim d’una petita biblioteca. Es defineix, doncs, com un llibre de llibres sagrats de les religions JUEVA i CRISTIANA.

La Bíblia és per als creients la paraula de Déu, perquè per a ells és indubtable que va ser escrita per inspiració divina. Per això és un llibre sagrat, que també s’anomena Sagrada Escriptura. És un llibre eminentment espiritual que parla de la creació, de la història de la humanitat, de la seva caiguda en el pecat i de la seva salvació. Exposa quins són els atributs i el caràcter de Déu, i com es relaciona Déu amb els humans.

1.1. La Bíblia jueva

Comprèn, en essència, el que se sol anomenar ANTIC TESTAMENT. L’Antic Testament és el conjunt de llibres escrits abans del naixement de Jesucrist, alguns dels quals contenen la història del poble d’Israel, l’anomenada història sagrada.

En total, conté 47 llibres. Els cinc primers, que constitueixen l’anomenat PENTATEUC (Gènesi, Èxode, Levític, Nombres i Deuteronomi), són per a la religió jueva LA TORÀ o LA LLEI, és a dir, textos que recullen normes i costums pels quals es regeix el poble. És una exigència de l’aliança amb Déu.

1.2. La Bíblia cristiana

Per als cristians , la Bíblia es divideix en Antic Testament i en Nou Testament. L’Antic Testament comprèn els llibres que parlen de l’aliança de Jahvè (Déu) amb el poble d’Israel. El Nou Testament conté els llibres escrits durant el primer segle després de Crist. Recull la vida de Crist, el Messies, i les idees cristianes. El Nou Testament comprèn l’aliança que estableix Jesús amb la humanitat i només és acceptat pels diferents grups de cristians, no pas pel judaisme.

1.3. Els llibres de la Bíblia

El recull de llibres que integren la Sagrada Escriptura s’anomenen “cànon”, i els llibres del cànon són anomenats “canònics”.

Llibres de l’Antic Testament: (lectura de les fotocòpies 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9)

Llibres del Nou Testament: (lectura de les fotocòpies 10, 11, 12, 13)

La Bíblia està escrita fonamentalment en hebreu, tot i que també hi ha fragments en arameu. El Nou Testament, en canvi, ens ha arribat en grec.

L’hebreu i l’arameu són llengües semítiques; quan es parla de semita, es refereix al descendent de Sem (un dels fills de Noè) i pertany a una raça caucàsica representada avui

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.7 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com