ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Jordi de Sant Jordi.


Enviado por   •  16 de Mayo de 2016  •  Documentos de Investigación  •  413 Palabras (2 Páginas)  •  1.350 Visitas

Página 1 de 2

Jordi de Sant Jordi

Comentari de Text

Per començar, Jus lo front és un poema que pertany a Jordi de Sant Jordi; cavaller i escriptor Valencià, nascut entre 1399 i 1400. Fill de pares musulmans i mort en l’any 1424; probablement en el castell de la Vall d’Uixó. Aquesta obra poètica la va realitzar en el segle XV durant el Segle d’Or.

A continuació veiem que aquesta obra de Jordi de Sant Jordi; és un poema escrit en vers, dividit en sis estrofes, de vuit versos decasíl·labs cada una.

Pel que fa a la rima del poema, no en té. Tots els versos podem veure que segueixen la mètrica del poema, però no tenen cap rima.

Jordi de Sant Jordi en aquest poema, fa una exposició dels seus sentiments a una dama. Com podem veure en el poema, aquest consta de sis estrofes i la idea central que podem treure en llegir-les és: (“l’amor que sent per una dama; com es sent quan la contempla, els sentiments que li provoca aquesta, étc.”).

Utilitza un to sentimental en el poema i apareix el jo poètic; present durant tot el poema.

Durant el segle XV no hi va haver una renovació poètica en la Corona d’Aragó; la poesia trobadoresca podem dir, que va ser el model lingüístic i temàtic de la lírica amorosa culta.

En els segles XIV i XV els poetes es movien entorn a les corts reials però hi va sorgir una poesia oposada a la trobadoresca.

Les obres de Jordi de Sant Jordi són de tradició trobadoresca i temàtica amorosa; destacades per la seva musicalitat i puresa en l’expressió personal.

En aquest poema apareixen les següents figures retòriques: l’ús de molts hipèrbatons (“Jus lo front port vostra bella semblança”).

Seguidament apareixen també una sèrie d’encavalcaments, tenim un exemple clar del vers quatre al cinc: (“de vostra faç m’es romasa l’empremta, que ja per mort no s’en partra la forma.”).

També trobem diverses personificacions, un exemple el podem veure al vers número setze: (“amor qui em penetra.”).

Apareix també l’ús de la hipèrbole, tota la primera estrofa podria ser un clar exemple, en quan a la exageració del poeta a l’amor que sent per la dama.

Per acabar, podem destacar que Jordi de Sant Jordi avantposa els adjectius als noms, per donar-los més èmfasis.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2 Kb)   pdf (51 Kb)   docx (9 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com