ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Sant Miquel


Enviado por   •  28 de Septiembre de 2014  •  560 Palabras (3 Páginas)  •  139 Visitas

Página 1 de 3

SANT MIQUEL D'ENGOLASTERS

se suposen uns cortinatges no conservats. L'arc d'ingrés a l'absis té una sanefa en ziga-zaga i l'intradós de l'arc triomfal contenia el clàssic Agnus dei i bustos de sants o bisbes, o bé el col.legi apostòlic. L'autor de les pintures és el Mestre de santa Coloma. D'aquesta obra seva destaquen:

- L'economia d'elements.

- El gran equilibri cromàtic.

- L'enginy amb què resol els problemes que li ocasionava la seva limitada preparació intel• lectual.

- L'harmonia de conjunt que dóna a tota la composició fer servir el mateix tema ornamental a tot arreu: el perlejat que atorga a l'obra un efecte unificador.

- L'adequació a l'espai.

- El sincretisme d'influències (mestre de Taüll i Pedret).

Conca absidal. Al centre de la volta de quart d'esfera es troba el Crist en Majestat rodejat de la representació zoomórfica dels evangelistes o Tetramorf (representació zoomòrfica dels evangelistes). És un Crist apocalíptic, malgrat que aparegui sant Miquel (freqüent en les representacions del judici final), ja que no està pesant les ànimes, sinó matant el dimoni. El tema representat és la visió apocalíptica de sant Joan a Patmos. El Crist en Majestat i el Tetramorf comparteixen un fons o camper dividit en amples franges de colors plans. La sanefa en ziga-zaga en forma de circumferència que emmarca tot el conjunt de figures correspon a l'intradós de l'arc d'ingrés a l'absis. És un detall ornamental que trobarem en altres obres del mateix autor com, per exemple, en les pintures de l'església de Santa Coloma, i també en molts dels conjunts de pintura mural romànica catalana.

Crist en majestat. La figura del Crist en Majestat està emmarcada en la clàssica màndorla i destaca sobre un fons llis o camper de color groguenc. El Crist va ricament vestit i porta una túnica vermella de roba molt fina, de plegat menut i folrada de blau. A l'extrem inferior esquerre presenta uns plecs que donen idea de mobilitat. A les cames suggereix transparència. Als punys, per sota de la túnica, sobresurt una malla. El mantell blau va ribetejat amb una sanefa de pedreria. El porta ben cenyit a la cintura, tot remarcant el cos. Aquest Crist expressa gran espiritualitat. De grans dimensions, com a figura més important, sobrepassa els límits de la màndorla. És netament romànic en els aspectes bàsics: el tema, la localització, el color, la disposició iconogràfica, la frontalitat, el hieratisme, l'actitud... Ampliacions:

1. Màndorla

2. Nimbe

3. Rostre

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.6 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com