ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Virginia Henderson


Enviado por   •  5 de Marzo de 2014  •  1.647 Palabras (7 Páginas)  •  356 Visitas

Página 1 de 7

1. ELS MODELS INFERMERS

1.1 Què és?

R. L. Wesley (1997): Teorías y modelos de enfermería. McGraw-Hill Interamericana, México.

Juana Hernández Conesa (1995): Historia de la Enfermería. Un análisis histórico de los cuidados de Enfermería, McGraw-Hill Interamericana, Madrid.

Les teories i models conceptuals han existit des de que Nightingale en 1859 va proposar per primera vegada les seves idees sobre la infermeria.

Les teories d’infermeria són un conjunt de conceptes interrelacionats que permeten descriure, explicar i preveure el fenomen d’interès per la disciplina, per lo tant es converteixen en un element indispensable per a la pràctica professional, ja que ajuda al professionals d’infermeria brindar les cures.

Cal saber que cada teoria estudia un aspecte limitat de la realitat. Per tant, es necessari comptar amb el coneixement de diverses teories que estudiïn tots els fenòmens relacionats amb les cures d’infermeria.

En la pràctica clínica proveeixen guies generals per a la pràctica amb un enfocament i organització basada en els conceptes proposats per el model conceptual i en el mètode de treball d’infermeria o procés d’atenció infermera (PAE).

Els models i teories d’infermeria proporcionen informació sobre:

- Les definicions de la infermeria i de la pràctica infermera.

- Els principis que formen la base per a la pràctica.

- Les metes i funcions de la infermeria.

Els models i teories de la infermeria deriven de conceptes. Un concepte és una línia d’un objecte, propietat o situació i pot ser empíric o concret, inferencial o abstracte.

Els models són una explicació simbòlica, abstracta i física d’una idea.

Els objectius dels models d’infermeria són formular una legislació que reguli la pràctica i la formació en infermeria i desenvolupar reglaments que interpretin les lleis en la pràctica de la infermeria amb el fi que el professional d’infermeria, comprengui millor les lleis.

- Desenvolupar el programa d’estudis per a la formació d’infermeria

- Establir criteris per a mesurar la qualitat de l’assistència, la formació i la investigació en infermeria.

- Preparar descripcions dels treballs utilitzats pels primers professionals de la infermeria.

- Orientar el desenvolupament dels diferents sistemes de proporcionar cures infermeres.

- Proporcionar coneixements per a l’administració, pràctica, formació i investigació.

1. 2 Classificació

- Models de interacció

Es basen en la comunicació - interacció de les persones. El focus primari està en la persona com a participant actiu del procés de la salud. El èmfasis en les percepcions de la persona ha de ser ell mateix: auto-concepte i la habilitat de comunicar i desenvolupar diferents rols.

- Models evolucionistes

Es centren en la teoria del desenvolupament o canvi per a explicar els elements d’una situació infermera. Pretenen emfatitzar el creixement, el desenvolupament i la maduració de la persona. L’objectiu es potenciar el creixement personal de l’individu.

- Models de necessitats humanes

Parteixen de la teoria de les necessitats humanes per a la vida i la salut, com a núcli per a l’acció de la infermeria, basades en la teoria de la motivació i personalitat de A. Maslow. En la seva teoria, defineix 5 categories de necessitats que s’ordenen per prioritats en quant a la satisfacció.

Les categories de Maslow són:

- Necessitats fisiològiques

- Necessitats de seguretat

- Necessitats de amor i pertinència

- Necessitat d’estima

- Necessitat d’autorrealització

Existeixen una sèrie de diferències entre les necessitats superiors i les inferiors segons la piràmide de Maslow.

- Models de sistemes

Utilitzen la teoria general de sistemes com base per a descriure els elements d’una situació d’infermeria. El concepte de sistema constitueix la noció central, entenent per tal el conjunt organitzat d’elements que actuen i interactuen coordinadament per aconseguir determinats objectius.

- Sistemes tancats

- Sistemes oberts

1.3 Aspectes comuns entre ells

Tot model conceptual d’infermeria ha d’incloure:

- Descripció de la persona que rep l’atenció infermera.

- Descripció general de la naturalesa del medi ambient que rodeja l’usuari incloent el context sociocultural.

- Naturalesa de la professió: la infermeria es concep com a una disciplina d’ajuda, amb èmfasi en les relacions interpersonals infermera-pacient

- Salud: aquest concepte articula els tres anteriors, constitueix l’objecte de la infermeria que es promoure, prevenir, recuperar i/o mantenir el nivell òptim la salut en les persones.

1.4 Criteris d’aplicació

1.5 Quin model s’utilitza més

Existeixen tres tendències

- Tendència naturalista: s’inclouen els conceptes formulats per Florence Nightingale, que enfoca les cures d’infermeria com facilitadors de l’acció que la naturalesa exerceix sobre els individus malalts.

- Tendència d’ajuda: els models representatius d’aquesta tendència son els de Virginia Henderson i Dorotea Orem- Aquestes autores conceben el paper de l’infermera com la realització de les accions que el pacient no pot dur a terme en un determinat moment en un cicle vital, fomentant l’autocuidatge per part del pacient.

- Tendència d’interrelació: en

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (11.4 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com