ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Conflictes socials: Pobresa energètica(en catalán)


Enviado por   •  6 de Abril de 2023  •  Trabajos  •  378 Palabras (2 Páginas)  •  40 Visitas

Página 1 de 2

14. Conflictes socials: Pobresa energètica.

La pobresa energètic pot ser definida com la dificultat, o fins i tot la incapacitat, de satisfer la demanda de gas i electricitat i per cobrir les necessitats mínimes de calefacció, il·luminació i d’energia per cuinar que permetin viure amb unes condicions mínimes de confortabilitat.

Aquesta definició està feta pensant en la societat occidental. A països, per exemple africans, directament no arriba l’energia a les llars.

 

  • És pobre energèticament aquella persona que no poden mantenir una temperatura de la seva llar a 18º a l’hivern.
  • És pobre energèticament aquella persona que han de destinar a pagar l’energia un percentatge que està per sobre del 10% dels seus ingressos.

La informació normalment s’obté a partir d’enquestes directes a les llars: preguntes directes sobre la capacitat per esclafar la llar a l’hivern, retards en el pagament de les factures de l’energia...

És una informació difícil d’obtenir perquè moltes vegades la gent no vol admetre que viu en situació de pobresa energètica.

Considerem que la pobresa energètica és molt important perquè l’energia és un bé bàsic: L’accés a l’energia està directament lligat al benestar de les persones. L’energia és necessària per cuinar, per il·luminar-nos, per conservar els aliments, per tenir aigua calenta sanitària i per poder fer ús de sistemes de climatització.

El sistema econòmic i social que s’ha anat configurant a la majora de societats occidentals al llarg de les darreres dècades s’ha basat en aquesta consideració de l’energia com a bé bàsic.

Es va establir que el subministrament de l’energia elèctrica constitueix un servei d’interès econòmic general, doncs l’activitat econòmica i humana no pot entendre’s avui en dia sense la seva existència en la llei 24/2013 del Sector Elèctric.

El problema és que no s’han ofert o fins i tot s’han suprimit possibles alternatives a les modalitats d’oferta energètica i els subministraments actuals han estat en bona part protegits i/o subvencionats per l’Administració.

Actualment no hi ha un Dret universal de l’Energia, però se n’ha fet ressò en la Declaració dels Drets Humans Emergents (La primera versió es va crear al 1948, creada després de la 2WW). Al 2004 es va modificar aquesta declaració per a que fes cabuda a problemàtiques més actuals. Aquesta recollia els drets a l’energia i al subministrament energètic.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.5 Kb)   pdf (43.3 Kb)   docx (195.7 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com