ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

LA FORMACIÓ DE LA LLIGA REGIONALISTA


Enviado por   •  25 de Enero de 2016  •  Resúmenes  •  488 Palabras (2 Páginas)  •  170 Visitas

Página 1 de 2

4. LA FORMACIÓ DE LA LLIGA REGIONALISTA

La crisi del 98 va propiciar el salt del catalanisme cap a l’actuació política amb la creació de la lliga Regionalista(1901). Un partit que va aconseguir èxits electorals i va dominar la vida política catalana fins a l’any 1931.

4.1 L’ impacte del 98 a Catalunya:

La crisi del 98 va provocar el pas del catalanisme cap a l’acció política.

La pèrdua de les colònies va provocar el desprestigi dels Partits Dinàstics.

 La incapacitat de regenerar el país d’aquests partits va afavorir les aspiracions polítiques del catalanisme.

 La consolidació d’una nova generació d'intel·lectuals i activistes que defensaven un programa polític i la creació d’un partit que es presentés a les eleccions com a estratègia per accedir a l’autonomia.

4.2 La candidatura dels quatre presidents

Al 1899 hi va haver un  “Tancament de caixes”,que era una  protesta ciutadana a Catalunya que va consistir en no pagar els impostos al govern de l’estat. Els dirigents van optar per crear la “Unió Regionalista” un partit polític catalanista format per burgesos i industrials catalans. Demanaven l’autonomia política i administrativa de Catalunya.

Al 1900 el diari La Veu de Catalunya va abandonar l’ Unió Catalanista i va fundar el Centre Nacional Català el qual estava format per joves professionals favorables de la intervenció del catalanisme en la política.

L’any 1901 a la ciutat de Barcelona, La Unió Regionalista i el Centre Nacional Català van arribar a l’acord de presentar una candidatura unitària la qual va guanyar les eleccions a Barcelona i va aconseguir 4 diputats regionalistes al congrés de Madrid. La “candidatura dels quatre presidents” estava encapçalada per  l’ industrial Albert Rossinyol, el doctor Bertomeu Robert, l’arquitecte Lluís Domènec i Montaner i el comerciant Sebastià Torres. La candidatura catalanista s'imposà totalment.

4.3 La fundació de la Lliga Regionalista

Al 1901 la Fundació de la “Lliga Regionalista” va consolidar el primer partit polític catalanista que va aconseguir èxits electorals i va dominar la vida política catalana fins al 1931. Que va ser formada per la unió dels dos partits, la Unió Regionalista i el Centre Nacional Català.

La Lliga Regionalista va obtenir 11 regidors a l’ajuntament de Barcelona.

Els republicans i els catalanistes passen a ser les opcions polítiques majoritàries a Catalunya.

El diari “La Veu de Catalunya” va ser el seu principal òrgan de difusió de la Lliga Regionalista.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (3 Kb) pdf (87 Kb) docx (9 Kb)
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com