ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La guerra de los Tangilka


Enviado por   •  7 de Mayo de 2017  •  Apuntes  •  1.609 Palabras (7 Páginas)  •  375 Visitas

Página 1 de 7

VIDEO

La guerra de los Tangilka

Sistemes del “Gran home”.

Guerra tribal. Concepte diferent al nostre. Buscar aquest concepte al text.

La guerra com a cohesió, sense armes de foc. Element cultural de resolució dels conflictes.

Títol de doctor en antro. Tesi sobre la seva història personal a guinea del Nord.

A través educació curar i restablir la pau. Pagar a cada guerrer mort. Durant els últims 5 anys, l’entrada de armes de  foc, ha incrementat els assassinats injustificats.

Si un home mor a la guerra se li donen pata i porcs per compensar la pèrdua de la família.

John vol establir la pau i vol pagr als guerrers morts. Les tribus han acceptat venir pel pago de compensacion.

El pago de compensacion separarà els seus tiets. La tribu de john

Família com planta, cla cuidar les raices pq no es mori la planta.  

20.000 guina i 100 porcs com a compensació.

Moltes tribus de John viuen exiliats per la guerra.

Cultura guiagui donar i rebre, harmonia, cicle natural de les plantes, 1933 trobador pels blancs. Agricultors i crien porcs

John ha ‘intentar torbar els diners i els porcs per acabar amb la guerra i la violència. Les persones amb estudis com john s’han convertit en objectius per assassinar.

El sou mig: 200 libras al mes. 20.000 guinas en menys de 3 setmanes.

Convèncer el pare de kispe pq rebaixi el pago. La gent de John es la que estan exiliats. Li preocupen no unir la seva gent pel pago. Les plantes, jardins i hospitals estan destrossats ,abans hi havia cases... la guerra ho ha destruït tot.

A guaki, l’home i dona son com les dues ales d’un ocell, no en poden tenir una d’ala, calen les dues.

Es creu q la tribu de John va començar la guerra, i John ha de pagar als seus tiets. I una noia te por que el matin pq si fa el pagament vol dir que es ric, possible diana.

John vol saber que va passar amb Kisphe. La van disparar amb una arma de foc. Qui es elresponsable de la seva mort?

El esperit de Kisphe creuen que s’ha convertit en un ocell, ja que tots es converteixen en animals o plantes.

Una home parla: van disparar a Kisphe. I el van disparar i el van rematar amb una acha, i despres de matar-lo ho van celebrar. No poden continuar matant a gent fora de la batalla.

Fa 6 anys que John va anar per ultim cop al poble on negociaran la paga. Ell es el gran hombre guarí. Aluns son hombes bons amb la collita, altres gran homes.

Es comença a recaptar diners. Les dones tmb donen pasta.

Alguns grups no han contribuït gens. Els tangilka

En el passat era vist com una forma de tractar els conflictes entre homes i esperits. Però amb la introducció d’armes mor molta gent.

Abans d’una batalla un home va cometre adulteri i a la batalla li vas donar amb una fletxa.

L’estil del passat de lluitar era molt bo, ara ja no. Lluiten amb pistoles. Els soldats portaven escuts i llances, i aiixi anar alluitant fins poder traspassar la barrera i atacar a les aldees. Si algu mor s’intenta recuperar el cos.

Dones guaki estan començant a demanar dret com a dones dins d¡una societat de d’homes. Els homes son uns cabezotas i si no estem d’acord ens peguen. Els homes comencen les guerres, les dones no tenim res a dir. Si hi ha cervesa pel mig, encara es creen mes baralles i també quan un home es vol casar amb dues dones. Els temps han canviat i no poden actuar així els homes. S’ha d’acabar. Dona de john políticament es força activa i acasa seva es fan reunions de dones.. volen drets i reconeixement

John i el seu pare marxen a fer el camí de 4 dies. Passen pel lloc mes sagrat del territori. Mandíbules de porc: vol dir que esta sepultat un soldat.

En el passat: si alu moria era pq havia comes un pecat, ara la gent mor pq si amb les armes de foc. Podria existir un desequilibre entre els canvian i ells

Una cova: es troba l’antic crani del guerrer Beth. És una relíquia!!!!! Potser aquest revela la mort de Kisphe.

La tribu que ha matat a Beth no es la mateixa que ha matat a Kisphe, així que no es creu que hi hagi relació una mort amb l’altra.

Mort de kisphe—moltes opinions. En kambia hi ha gent que diu que va ser el pare de kisphe que el culpable de la seva mort en el camp de batalla perquè diuen que va fer bruixeria amb ell. Diuen alguns tangilka que va ser el mateix pare i el pare esta ressentit i e¡per això demana la compensació completa pq ell mai faria algu així,

Ha passat deu anys de la ultima visita a la família—john espera que els seus tiets siguin més comprensibles en la compensació ja que el sentiment familiar i de parentesc es molt fort per tota la tribu- john els explica que els troba a faltar a tota la família. la compensació que havien de rebre sha retardat 5 anys. John diu que no sta aquí com a polític, sinó a mirar i veure els seus tiets. Li diuen que estan molt agraïts de la seva visita, però segueixen volen la compensació total malgrat tot. Tribu de john ha aconseguit menys de 2 terços de la part total. John i e l seu pare van a les tribus del voltant aliades per tal d’aconseguir diners, perquè li preocupa que no ho aconsegueixin. John—campanya per la pau. Diuen que aquest any la cosecha no ha estat bona i que això fa que quasi no tinguin diners x la compensació.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.9 Kb)   pdf (87.3 Kb)   docx (14.3 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com