ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Ausias March


Enviado por   •  7 de Junio de 2014  •  556 Palabras (3 Páginas)  •  316 Visitas

Página 1 de 3

AUSIAS MARCH

Ausiàs March (València, 1400-1459) supera la tradició poètica medieval de la lírica de l’amor cortès. En la seva poesia trobem el protagonisme d’un jo poètic ple d’energia i persistència en els seus desitjos, un personatge que viu angoixat entre l’amor físic i l’espiritual en un terreny absolutament humà i que ens resulta autèntic. P4era als trobadors, l’amor era un element regulador del comportament de l’individu en la societat i , més tard, es converteix en una experiència que aproxima l’ésser humà a la divinitat. Ausiàs March ens parla de la relació amorosa com si es tractés d’una malaltia que pot resultar fatal. El to adequat per comunicar aquestes vivències és el d’una poesia clarament introspectiva, que s’interroga sobre les causes que provoquen el patiment amorós. L’actitud que presenta March es original i innovadora.

En definida, March té l’encert de reflectir la sensibilitat del seu temps i, alhora, de donar una resposta pròpia a problemes eterns de la humanitat. Ausiàs March és, potser, el gran poeta de la primera meitat del segle XV, que té el valor de situar el català en un dels seus punts culminants com a llengua de la poesia. Gairebé, acompleix una feina tan consistent com la de Ramon Llull en el terreny de la prosa.

El poeta va néixer a València, és un cavaller ennoblit per la participació en les campanyes militars del rei Alfons el Magnànim, que li donen un rendiment en privilegis sobre terres i la possibilitat de prosperar en l’àmbit de la cort reial. Així, March té el privilegi d’administrar la justícia civil i criminal en algunes localitats, i es converteix en el<<falconer>> major de la casa del senyor rei.

El trobem dedicat a la seva existència de senyor feudal, molt preocupat pels seus privilegis i per la manera de mantenir-los en una època de crisi de la petita noblesa. En aquest entorn d’allunyament de les activitats cavalleresques de la joventut, comença la seva considerable producció poètica. De l’any 1425 fins a la seva mort (1459) té temps d’escriure 128 poemes, alguns de molt llargs, que constitueixen més de deu mil versos. Una obra que tracta, sobretot, la temàtica amorosa. La seva activitat aratòria el porta a fer una reflexió no gens serena, sinó més aviat plena de passió i d’angoixa. Sembla que March viu força al marge dels ambients literaris de moda, molt dedicat a la seva producció poètica . Mor a València el 1459. Deixa dos llibres de paper amb fulls no relligats: segurament, les seves poesies manuscrites.

Es va casar 2 vegades. Dedica els seus poemes a 5 dones diferents.

Es va casar amb una germana de Marc Martorell.

En canvi, sap aprofitar tota la tradició de la lírica cortesa per constituir un món poètic propi.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.3 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com