ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Ausias March


Enviado por   •  15 de Febrero de 2022  •  Ensayos  •  1.263 Palabras (6 Páginas)  •  95 Visitas

Página 1 de 6

El Poema ...  fou escrit per Ausiàs March Nascut a Gandia (Valencia) l’any 1397  i va  morir al 1459. Va ser un poeta medieval en llengua catalana. Fill de Pere March i nebot de Jaume March família de poetes, Ausiàs March va passar la seva joventut en l'exercici de les armes i el 1415 va representar l'estament militar a les Corts de València, quan encara no havia estat armat cavaller.

El 1419, aconseguit el títol de cavaller, es va enrolar a l'expedició d' Alfons V d'Aragó a Sardenya i Còrsega

El 1429 va fixar la seva residència a GandiaAlfons V va premiar els seus serveis concedint-li poders absoluts en la jurisdicció de Beniarjó, Pardinas i Verniza, i a més el va nomenar falconer més gran dels serveis de falconeria que el rei posseïa a València. Posteriorment, Ausiàs March es va veure embolicat en nombrosos plets; alguns amb els seus vassalls i altres amb els oficials de Juan de Navarra, duc de Gandía. Es va casar dues vegades, amb Isabel Martorell al 1437, germana del novel·lista Joanot Martorell , i amb Joana Escorna al 1443, quedant vidu en totes dues ocasions.

Ausiàs March va ser el primer poeta culte català que va trencar amb la tradició provençalitzant. La seva obra, composta de 143 poesies, es caracteritza per una nova conjunció de temes i formes heretats dels trobadors provençals i del dolce stil novo , i per les seves reflexions doctrinals i filosòfiques, que reflecteixen l'evolució moral de l'autor.

Un primer cicle del 1427 fins 1445 se centra en els poemes dirigits a Llir entre cards i Plena de seny , pseudònims de les dames que els van motivar. El segon cicle, que s'estén fins a la mort del poeta, comprèn els sis Cants de mort , el Cant espiritual i els poemes filosòfics.

El més destacable d'Ausiàs March és la puresa amb què fa servir l'idioma català.  L'obra d'Ausiàs March és considerada la més extensa de la literatura medieval a la seva àrea cultural; com a introductor de les tendències italianes, el seu paper en la literatura catalana és comparable al de Garcilaso de la Vega (en l'obra del qual va influir) en la literatura castellana.

March s'allunya de tot preciosisme i adequa l'estil al tema que tracta: culte i concís als poemes filosòfics, però sense renunciar als girs populars i el to desenvolupat quan la situació ho requereix. El vers predominant al llarg de tota la seva obra és el decasíl·lab en cobles creuats o encadenats. Utilitza un valencià molt depurat, desproveït per primera vegada de provençalismes que fins aleshores poblaven la tradició poètica valenciana. Se'n conserven 143 poesies, que mostren gran novetat enfront dels temes i formes heretades de la literatura trobadoresca. Si bé les primeres obres eS centren en l'amor

AIXI COM CELL

Composició dedicada a “Plena de Seny”, senyal que trobem en el primer hemistiqui del primer vers de la tornada. Correspon, doncs, al cicle Plena de seny, format per dinou composicions.

Es tracta d'un poema compost per cinc cobles de vuit versos decasíl·labs clàssics catalans amb cesura (4+6) i una tornada de quatre versos. La rima és consonant i les cobles són cap causades i creu creuades. S'alternen rimes femenines i masculines, amb predomini de les darreres. (ABBA CDDC CEEC FGGF FHHF IJJI IKKI LMML LNNL OPPO

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.7 Kb)   pdf (58.4 Kb)   docx (11.4 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com