ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Actividad Financiera En La CE


Enviado por   •  24 de Febrero de 2015  •  902 Palabras (4 Páginas)  •  132 Visitas

Página 1 de 4

Unitat Temàtica 1: L'ACTIVITAT FINANCERA EN LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA

1. Activitat financera i concepte de Dret Financer i Tributari.

La activitat financera entra quan necessitem pagar una sèrie de despeses socials o de serveis públics, que són uns fins polítics.

Per a poder fer les despeses publiques necessitem uns tipus d’ingressos que seran públics.

Per tant la activitat financera serà instrumental de la activitat política que és la activitat política. Aquesta activitat financera es la matèria d’estudi del dret financer i tributari.

El dret financer té un objecte d’estudi que és la activitat financera que realitza la Hisenda Publica estatal, autonòmica i la dels ents locals. 3 nivells territorials, 3 nivells de decisió.

Hi han una sèrie de decisions polítiques respecte a serveis que són de competència estatal però que tenim competències cedides. Aquests serveis per tant estan garantits constitucionalment.

El art. 31 CE garanteix un mínim de serveis.

El dret financer i tributari és la branca de l’ordenament jurídic públic, que té per objecte l’estudi de la activitat financera que desenvolupen les hisendes públiques locals.

Dos perspectives:

• Objectiva: Activitat financera. Que te tres elements:

o Activitat política: açò planteja que es pose en relació directa amb la despesa pública.

o Concepte encreuat, és a dir, té un contingut complex. Des de el punt de vista pràctic, la activitat té manifestacions econòmiques i jurídiques. Com a conseqüència d’aquesta heterogeneïtat poden passar dos coses, o bé considerar-ho un únic objecte d’estudi o bé considerar que cada aspecte s’estudiï per un expert.

Altra qüestió es si el objecte d’estudi, ingressos i despeses publiques, s’estudien junts o separats. En aquest sentit l’art. 31 CE ha establert uns principis de justícia financera, són principis respecte a la despesa i respecte als ingressos. Són principis basats en la generalitat; igualtat; progressivitat; no confiscació; capacitat econòmica i reserva de llei.

El que fa la CE estableix una concepció redistributiva del dret financer i tributari. És a dir redistribució de la renda, de forma justa (justícia financera), de forma equitativa; açò es aconsegueix fent les decisions respecte a la distribució siguen jurídiques.

Per tant la activitat financera es deu sotmetre a les exigències jurídiques, mitjançant un procediment jurídic. D’açò s’encarrega el dret pressupostari, que es la rama que s’encarrega de la ordenació de les despeses publiques, aquestes decisions financeres tenen que ser controlades, ha de fer-se d’acord amb la llei.

• Aspecte econòmic.

• Polític.

• Jurídic.

• Sociològic.

o Activitat instrumental respecte de l’activitat política final.

• Instrumentalitat de caràcter quantitativa, conforme els serveis baixen o pugen, baixarà o pujar la despesa publica i per tant baixaran o pujaran els ingressos.

La activitat financer serveix per a aconseguir ingressos però també per a intervenir en la política econòmica.

• Instrumentalitat de caràcter qualitativa.

o Connexió imprescindible entre ingressos públics i despeses publiques. El dret financer i tributari té per tant dos part, el Dret Pressupostari (s’encarrega de les

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com