ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

J.V. Foix


Enviado por   •  7 de Junio de 2015  •  965 Palabras (4 Páginas)  •  136 Visitas

Página 1 de 4

J.V. Foix

Comentari de poema

Josep Vicenç Foix conegut com “J.V. Foix” va néixer a Barcelona-Sarrià el 1893-1987. Va viure sempre a la casa nadiu on es dedicava a fer al negoci de pastisser del seu pare.

De jove va fer la carrera de dret però no la va acabar. Foix tenia molt interès a totes les manifestacions artístiques i amb aquest motiu es relacionava amb artistes de l’època. Fins al 1927 Foix es va dedicar molt de temps al periodisme i l’any 1925 publica un article a la revista de poesia relaciona sobre la literatura avantguarda on havia temes del moviment futurista on reivindicava el nou moviment que havia sorgit que era el surrealisme. Joaquim Folguera l’incorpora a la Revista i l’any següent es director de trossos, que havia fundat J.M. Junoy.

Les obres de Foix estan escrites en prosa i en vers, l’obra en prosa es pot considerar el contrari de l’obra en vers. Que està escrita formalment, és una meditació metafísica sobre els problemes essencials del homes, la prosa és un llenguatge metafòric i que representa la realitat. Els llibres en prosa que va publicar Foix provenen del seu diari personal: Els dos primers llibres van ser Gertrudis i KRTU, que reflecteixen els principis de l’escriptura automàtica, a quests llibres poètics en prosa estan escrits en forma narrativa, son visualitzacions d’estats expressades metafòricament.

L’any 1927 publica Gertrudis i el 1932 KRTU, dos llibres de prosa poètica que són part d’un extens diari que Foix l’hi posa data el 1918.

Després d’un gran temps de silenci, l’any 1947 apareix la seva primera obra poètica Sol, i de dol, que havia estat impresa el 1936. Foix combina la tradició humanística catalana amb els corrents literaris més nous. Es defineix com “un investigador en poesia”. La seva actitud la resumeix ell mateix amb el conegut vers (M’exalta el nou i m’enamora el vell).

Foix triga en fer la publicació dels seus poemes, de fet, la difusió del poeta no comença fins l’any 1950.

El 1956 publica Del diari 1918, una continuació de Gertrudis o KRTU. A partir d’aquí, comença a publicar poemes diversos i proses poètiques.

El seu últim llibre és Cròniques d’ultrasons, de poemes en prosa, aparegut el 1985.

Mor a casa seva el 29 de gener de 1987, quan el dia següent complia 94 anys.

COMENTARI DEL POEMA : SOL

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.7 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com