ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Narrativa


Enviado por   •  16 de Enero de 2014  •  938 Palabras (4 Páginas)  •  272 Visitas

Página 1 de 4

RESUM DE LA NARRATIVA

DEFINICIÓ

La narrativa és el gènere literari on pertanyen les obres que expliquen una història fictícia protagonitzada per un o diversos personatges. Els fets narrats poden ser fets reals o imaginaris, creïbles o inversemblants, presentats amb un to objectiu. El llenguatge que hi predomina és la funció referencial, i els elements generals que comparteixen tots els textos narratius són el personatge permanent, el procés temporal i el sentit moral.

ORIGEN: L'EPOPEIA

Les primeres mostres narratives conservades, la Ilíada i l'Odissea, són del segle VIII aC. Es basen en antigues llegendes gregues sobre llargues i terribles guerres. Aquests cants èpics formen part de la modalitat d'epopeia tradicional, que relaten accions heroiques, pròpies d'un temps remot quan les divinitats, semidéus i herois poblaven la Terra, i es relacionen amb els orígens mítics i les creences tradicionals del poble grec.

L'epopeia tradicional homèrica va esdevenir el model narratiu de l'epopeia culta, la mostra més antiga de la qual és l'Eneida de Virgili, que tenia la intenció de cantar la grandesa de Roma i glorificar l'emperador August.

A l'edat mitjana s'originen les Cançons de Gesta, que constituïren la base de la narrativa moderna i que representen l'èpica medieval. Narraven fets històrics amb elements llegendaris, i eren divulgades per joglars ambulants.

A partir del Renaixement es tracta d'un altre tipus de poema èpic, basat en l'exaltació d'un país o d'un personatge real, fruit de la necessitat de bastir una història nacional dels pobles europeus amb els seus herois i mites. Són transmesos per escrit, i tenen un autor conegut.

El motiu de l'associació de la narrativa a l'èpica va ser degut al caràcter èpic propi de les primeres narracions.

CLASSIFICACIÓ DE LA NARRATIVA

La narració es pot presentar en forma de vers o en forma de prosa, amb una extensió i complexitat variables:

-La novel·la relata una història més extensa, i combina els elements formals de la narració en una trama complexa, presentant una gran varietat de tècniques, temes i estils.

-El conte és més breu i més esquemàtic que la novel·la, l'argument i la trama dels quals són simples i lineals. Es pot distingir entre conte culte i conte popular, el qual pot incloure la rondalla i la llegenda, i també cal incloure-hi el quadre de costums.

ELS ELEMENTS FORMALS DE LA NARRACIÓ

-El narrador i el punt de vista narratiu:

El narrador és la veu intermediària entre l'autor i el lector en l'acte de comunicació literària. Segons la perspectiva en què es situa el narrador respecte als fets que relata i l'actitud que hi adopta podem distingir entre:

·Punt de vista extern: s'explica en tercera persona. El narrador es situa fora de la història i no és un personatge, sinó una veu anònima que contempla els fets sense participar-hi. El narrador pot ser omniscient (ho sap tot), o objectiu (només sap el que veu i sent).

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.8 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com