ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Apologia De Socrates


Enviado por   •  21 de Diciembre de 2011  •  1.048 Palabras (5 Páginas)  •  644 Visitas

Página 1 de 5

Apologia de Sòcrates Abans de començar, posem-nos en situació: Sòcrates: Filòsof grec, nascut a Atenes, fill de Sofronisco, escultor, i de Fenàreta, d’ofici llevadora. La seva vida i fins i tot la seva pròpia figura es troba embolicada en l’escassetat e incertesa de dades. 1

Plató: Filòsof grec nascut a Atenes, creador d’un sistema filosòfic i d’un mètode d’exposició de la filosofia que el converteix, probablement, en el filòsof més influent de tota la història. Descendent d’una acomodada i aristocràtica família que es vanagloriava de descendir de l’antic rei Codre (era fill d’Aristó i Perictíona -germana de Càrmides i neboda de Crities-, dos dels anomenats trenta tirans que van protagonitzar un cop d’estat antidemocràtic a Atenes els anys 404-403 aC.), Plató, va tenir dos germans: Adimant i Glaucó, i una germana, Potone. A la mort d’Aristó, la mare de Plató es va casar amb Pirilamp, un antic amic de Pericles, amb qui va tenir un fill, Antifó, que per tant era mig germà de Plató.

En algunes de les seves obres Plató fa figurar als seus germans com contertulians de Sòcrates2 Hem de tenir en compte quina era la Grècia del moment que s’exposa en el llibre: l’any 404 aC hi havia hagut un enfrontament entre Atenes i Esparta, els quals van certificar la derrota dels atenesos en la guerra del Peloponès i la fi de la seva democràcia.

1 www.pensament.com

2 www.pensament.com

Aquesta situació, provocava un clima viciat i Sòcrates es va convertir en el centre de totes les mirades: no reconeixia els déus de la polis, volia introduir noves divinitats i corrompia la joventut. No era aquesta la visió que tothom tenia de l’acció de Sòcrates, els seus deixebles el van recolzar i van inclús intentar ajudar-lo a fugir però Sòcrates era l’home just per excel·lència i, per tant, va complir condemna com les lleis establien. L’apologia és el discurs de defensa que Sòcrates pronuncia davant del tribunal que l’havia de sentenciar a mort, aquest fragment està extret del llibre “L’apologia de Sòcrates”, escrit per Plató, deixeble seu. Aquesta és la idea principal en els ensenyaments de Sòcrates, l’home ha de ser un home de bé. Si algú obra de manera errònia, es tracta senzillament de la seva ignorància. Davant de qualsevol qüestió Sòcrates al·legava ignorància absoluta. El seu mètode, la maièutica, és que portava al seu interlocutor a confessar la seva ignorància, Sòcrates intentava conduir-lo a una millor comprensió del problema sobre la base d’exemples concrets, com fa en el text de Plató amb l’exemple d’Aquiles i Hèctor. Segons l’estil intel·lectual de Sòcrates hem de distingir entre moral i ètica, la moral és el que tenim cadascú, un conjunt de valors que orienten el comportament de cadascú, és subjectiva. L’ètica és una disciplina que té com a objectiu l’estudi de la moral, és ciència, pràctica i normativa i, per tant, és objectiva.

Veiem aquesta filosofia en la comparació que fa Sòcrates sobre el que mana

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.1 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com