ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Llibertat


Enviado por   •  24 de Noviembre de 2014  •  470 Palabras (2 Páginas)  •  328 Visitas

Página 1 de 2

LA LLIBERTAT

 De veritat som lliures quan prenem “decisions lliures”?

Hi ha moltes decisions que prenem que creiem que són lliures, però la majoria d’elles estan presses sota un condicionament.

Hi ha ocasions en les quals prenem decisions per el bé dels altres, encara que no ens afavoreixin o contradiguin la nostra preferència. Això no vol dir que ho decidim a disgust, moltes vegades ho preferim ja que ens causa satisfacció millorar l’estat dels demés. Però ja siguin agust o disgust, no deixen d’estar condicionades per la felicitat d’un altre ésser. Per això podem dir que són decisions lliures però condicionades.

Altres decisions són al contrari que les anteriors esmentades. Hi ha gent que “decideix lliurement” fer mal a alguna persona o ésser, o simplement fer una acció en contra de la seva pròpia moral, per coacció externa. És pot dir que és com qui et diu o robes això o mato a la teva parella, tu no vols robar aquella cosa però es que si no ho fas tindràs conseqüències. Tens que decidir si aquestes conseqüències són assequibles per tu, i com la majoria de vegades no ho són doncs acabes fent una cosa considerada immoral. Tu has decidit fer-la, però sota unes condicions que eliminen la llibertat total dels teus actes.

Per això hi ha moltes preguntes que es fan que a vegades es donen per obvies, com quan el casament es pregunta si es va lliurement. La gent dóna per sentat que van lliurement, però podrien estar condicionats per moltes coses. Per no quedar malament, per obligació dels pares, per normes de la societat, per pressió de la parella... Hi pot haver moltes condicions que ens obliguin a donar passes importants en la nostra vida només per la por del que diran o obligació d’alguna persona per sobre nostra. Aquestes decisions les fas lliurement però per a evitar alguna cosa, no per que tu així o vulguis.

El determinisme diu que no prenem les nostres decisions lliurement, ja que totes les nostres accions estan dictades per el nostre destí. Vulguem el que vulguem acabarem fent el que el nostre destí ens marca. Seguint aquesta teoria, nosaltres no som ni serem mai lliures, perquè fem tot el que ja està escrit.

El condicionament està en contra del determinisme. Si el determinisme ens porta a pensar que tot el que fem està estipulat com a que ho hem de fer i que no tenim llibertat, el condicionament ens diu que les nostres accions les fem lliurement però sota d’un marc de possibilitats que ens limiten.

Desprès de tots aquests arguments jo crec que nosaltres no prenem les nostres decisions lliurement al 100% ja que tenim moltes condicions externes que ens modifiquen la nostra voluntat, però segueixen sent lliures, relativament, no com diu el determinisme, es a dir, que tot ve escrit i no ho podem evitar.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com