ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Locke


Enviado por   •  1 de Mayo de 2015  •  Síntesis  •  1.510 Palabras (7 Páginas)  •  174 Visitas

Página 1 de 7

a) Es tracta d’una font primària, amb una naturalesa d’estil econòmic, ja que mostra els números d’importacions i exportacions que s’estaven duent a terme durant l’època a Espanya.

b) El context històric d’aquesta gràfica mostra des que la mancomunitat de Catalunya va entrar en vigor fins que a l’any 1923 el general Primo de Rivera va dur a terme un cop d’estat i va instaurar una dictadura militar. Començarem dons explicant el procés mitjançant el qual es va formar la mancomunitat.

Desprès de la crisi política que va representar la setmana tràgica, els seus líders van pensar una estratègia que els permetés recuperar el terreny perdut. Sota la direcció de Prat de la Riba, la diputació de Barcelona havia aprovat una declaració que demanava que les quatre diputacions catalanes es poguessin unir en una sola. Aquesta declaració es va presentar a Madrid.

Canalejas governava en aquests moments, ell veu bé aquest projecte per poder complir el seu programa de pacificació i modernització política del país.

El projecte va tenir una forta oposició, però les corts es van aprovar al 1912. Però quan el projecte s’estava tramitant al senat, Canalejas va ser assassinat. Finalment al 1913 el rei va signar el decret. Al 1914 queda constituïda la mancomunitat de Catalunya. Que va estar en vigor fins al 1925.

Al 1917, trobem una forta crisi que sacseja l’economia mundial, ens trobem davant de la Primera Guerra Mundial.

c) Segons el saldo comercial podem dividir aquests anys en tres etapes diferents:

• Del 1910-1913: es tracte de tres anys en que l’economia era quasi neutra, el número d’importacions i d’exportacions era molt semblant.

• 1914: es tracta d’un any en el que el nombre d’importacions augmenta respecte el nombre d’exportacions, per lo tant podem dir que es tracta d’un temps en el que l’economia empitjora.

• 1915-1919: degut a la crisi de 1917, el nombre d’importacions disminueix, però el nombre d’exportacions augmenta considerablement.

• 1919-1923: Va ser una època en el que el nombre d’importacions va augmentar, això és degut a que la guerra ja havia acabat i els països estrangers ja estaven recompostos, i si més no estaven en procés de recomposar-se.

d) Durant la Primera Guerra Mundial, Espanya(la qual estava liderada per Eduardo Dato en aquells moments), degut a la falta de preparació militar, va declarar la seva neutralitat en la guerra. Degut a la neutralitat, aquesta es va convertir ràpidament en una important exportadora de aliments i objectes de primera necessitat de la resta d’Europa. Ràpidament va incrementar la demanda dels productes espanyols, i tal i com dicta la llei de la oferta i la demanda, quanta més demanda hi ha, més car és el producte, i això és el que va passar a Espanya.

El preu del producte va encarir, i la producció va romandre igual, per lo tant els Espanyols, estaven patint, la gent que s’estava enriquint, era aquella que havia aconseguit que els seus productes es venguessin a l’exterior. El que va passar, va ser que aquestes persones que ara s’estaven enriquint, van decidir no invertir en cap tipus de millora tecnològica. Amb la pujada de preus, va venir també un augment salarial per als Espanyols, a primera vista pot semblar que era una època de prosperitat per als espanyols, però això no va ser així, ja que va ser tant l’augment dels productes que els residents a Espanya van passar a tenir un 20% menys de poder adquisitiu amb respecte al que havien arribat a tenir.

e) Degut a la crisi van haver-hi tres sectors que van destacar en crisi:

• La crisi militar: l’exèrcit espanyol tenia un gran nombre d’oficials en relació als soldats. Els militars que no estaven al Marroc, es van enfadar degut a que per a ells era més difícil ascendir. A part el seu sou era més baix.

Encara que ho tenien prohibit, els militars van crear el sindicato de la espada. Neixen a Barcelona i es van estendre per Espanya agafant a 9000 membres. Encara que van rebre ordres de dissoldre-s, no van fer-hi cas. El que reivindicaven eren:

 Augment salarial

 Oposició als ascensos per mèrits de guerra

 Reivindicaven l’escalafó i l’ascens de grau i de salari segons l’antiguitat.

Els líders d’aquest sindicat van ser detinguts, els militars que formaven part d’aquest sindicat van ser detinguts, els militars que formaven part d’aquest sindicat, van publicar un manifest on demanaven:

 Necessitat d’una reacció patriòtica per fer front a la corrupció.

 Alliberament dels militars arrestats

 Coneixement de les juntes

Tot el que van demanar se’ls hi va donar.

• La crisi política: les protestes militars van fer veure que potser era una bona hora de fer un canvi polític, demanar una reconstrucció per democratitzar l’estat. Eduardo Dato, com a resposta va decidir tancar les corts. Els parlamentaris de la LLR van demanar que s’obrissin les Corts, com no ho van fer, es van acabar reunint un 10% dels parlamentaris a Barcelona.

Aquesta reunió va ser declarada il•legal pel govern, i per lo tant no tenia cap validesa, però es va convertir en un acte testimonila.

Els parlamentaris reunits van acordar l’obertura d’un procés constituent i un govern d’emergència.

Els militars es van negar a col•laborar

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (10 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com