ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Comentar Un Cartell Politic, Front D'ordre I Front D'esquerres


Enviado por   •  8 de Abril de 2015  •  592 Palabras (3 Páginas)  •  1.474 Visitas

Página 1 de 3

Cartells polítics

A continuació tenim dos cartells de propaganda: el primer representa la coalició del Front d’Esquerres el febrer del 1936, i el segon representa la coalició d’Ordre conservadora, del mateix febrer de 1936. Guanyadors i guanyats.

Tenim dues fonts primàries, ja que van ser realitzades en aquell temps per part de les dues formacions polítiques esmentades, per tal d'aconseguir suport electoral. Són de caràcter gràfic, i més específicament, iconogràfic, on la imatge té un paper molt important.

En aquella època hi havia molt analfabetisme, i el cartell era una manera d'arribar al receptor del missatge, que és tota la població catalana en edat de votar.

Primer cartell

Cartell de propaganda electoral del Front d'Esquerres per a les eleccions legislatives de la República Espanyola del febrer del 1936, en el qual podem veure un peu destrossant l'edifici de la Generalitat de Catalunya. Aquest peu pertany al Catalanisme de la Lliga, i pretén ser una queixa cap a la institució amb la podrien acabar.

El Front d'Esquerres desqualifica la Lliga en considerar-la còmplice de Lerroux i de la Repressió de l'octubre del 1934. Hi apareix sabata llustrada (que, contraposada a l'espardenya d'obrers pagesos i menestrals, simbolitza el Burgès) que trepitja el Palau de la Generalitat . Es menysprea el catalanisme de la Lliga, en veure'l disposat a vendre's a Lerroux.

Segon cartell

Cartell de propaganda electoral del Front de Dretes per a les eleccions legislatives de la República Espanyola del febrer del 1936, en el qual podem veure un home trencant una pedra amb el nom del front d'Esquerres. Amb això intenten arribar a aquells votants que volen acabar amb aquest partit, fent que el Front de Dretes guanyi.

Vol mostrar la força de la coalició electoral catalana de dreta, el Front Català d'Ordre.

S´hi pot observar la duresa i violència que es manifesta no solament contra la idea de revolució sinó també contra el Front d'Esquerres de Catalunya.

Context històric dels cartells

Amb la proclamació de la República, a Catalunya el poder municipal i autonòmic va quedar en mans del nou partit Esquerra Republicana i a l’estat espanyol, en mans dels partits republicans i del PSOE, que van formar un govern de coalició.

La crisi interna d’aquesta coalició va comportar, l’any 1933, una convocatòria d’eleccions on van guanyar les dretes, mentre que a Catalunya les esquerres van patir un retrocés lleu, però no un daltabaix.

A partir d’aquí va haver-hi una tensió constant Catalunya-Espanya, esquerres-dretes, que va culminar en els

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.7 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com