ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Conseqüències I Guerra Mundial


Enviado por   •  17 de Abril de 2014  •  699 Palabras (3 Páginas)  •  200 Visitas

Página 1 de 3

8.LES CONSEQÜÈNCIES DE LA I GUERRA MUNDIAL

La guerra va comportar moltes pèrdues humanes, un gran desastre econòmic i una profunda reestructuració territorial d’Europa.

8.1. Els efectes demogràfics i econòmics

Les pèrdues de vides humanes com a resultat de la guerra, van ser molt elevades, van morir quasi 8 milions de persones, sobretot alemanys, francesos i russos.

A més, cal afegir també 6 milions d’invàlids i un número molt alt de mutilats i ferits. Així mateix, cal tenir en compte la mortalitat per la falta d’aliments, per les condicions higièniques nefastes i per l’epidèmia de grip de 1918. L’elevada mortalitat va afectar especialment els homes mobilitzats que tenien entre 20 i 40 anys, de manera que es va produir una disminució de la natalitat durant unes generacions, que van ser anomenades “generacions buides”.

La I Guerra Mundial va comportar la pèrdua de l’hegemonia europea en l’economia mundial. El conflicte va empobrir els països en guerra, França va perdre el 30% de la riquesa; Alemanya un 22%; mentre que el potencial industrial general europeu es va reduir un 40%, i l’agrícola un 30%.

L’any 1918, la situació financera d’Europa era molt greu, tots els països estaven endeutats tant a l’interior (amb préstecs de guerra) com a l’exterior (sobretot a causa dels préstecs del EUA).

Els EUA van ser precisament els grans beneficiats de la guerra; l’economia nord-americana va passar a ser la capdavantera de les finances mundials; el seu producte nacional brut (PNB) es va doblar durant la guerra i les seves reserves es van triplicar. A més, la flota dels EUA va substituir la de la Gran Bretanya com a redistribuidora del comerç mundial, mentre que el dòlar substituïa la lliura esterlina com a moneda base per a les operacions econòmiques internacionals.

La guerra, també va beneficial el Japó, que va augmentar la seva producció, per poder atendre les comandes europees, sobretot d’armament. Al mateix temps, van aprofitar per diversificar la seva producció industrial, modernitzar les infrastructures, ampliar els mercats i augmentar les exportacions.

Gràcies al desenvolupament de la marina, el Japó va poder iniciar una expansió comercial i marítima de l’àrea del Pacífic, el sud-est asiàtic i la Xina, zona on rivalitzarà amb els interessos occidentals.

8.2.Conseqüències polítiques i territorials.

La pau de París, va tenir com a conseqüència una profunda reestructuració d’Europa.

Primer, es va produir el desmembrament dels grans imperis i es van crear nous Estats com Polònia, Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània, Txecoslovàquia, Hongria i Iugoslàvia, aquesta última integrada per

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.7 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com