Geografia
ivonne_tm18 de Mayo de 2014
655 Palabras (3 Páginas)181 Visitas
1. ELS INTERCANVIS DEL MÓN D’AVUI
El volum creixent de la producció i del consum comporta un intercanvi molt actiu de mercaderies i serveis. Aquest intercanvi, crea un mercat.
-Mercats concrets: s’hi exposen mercaderies i es comercialitzen.
-Mercats abstractes: es negocien mercaderies abstractes que responen a unes característiques tipificades, com la borsa de valors.
Característiques del comerç
-Forta concentració de demanda en zones urbanes i industrials
- Especialització creixent del comerç
-Augment notable del volum total dels intercanvis, perquè es comercia amb tota mena de productes, és una activitat global
-Creació d’estudis sobre el tema del comerç per tenir més coneixement a fi de desenvolupar la logística de les empreses.
-Diferents intermediaris
-Creació grans empreses comercials.
El creixement del sector comercial
L’expansió dels intercanvis internacionals ha estat extraordinària a causa de dos factors:
-La liberalització del mercat
-Les noves tecnologies
2. LES CARACTERÍSTIQUES DEL COMERÇ INTERIOR
El comerç interior espanyol es caracteritza per la seva dualitat, coexisteixen gran nombre de petites i mitjanes empreses al costat de grans empreses comercials. Els canals de comercialització generen el 10 % de valor afegit total i el 16% de l’ocupació.
Els béns d’equipament no requereixen intermediaris perquè les instal.lacions industrials i varis es produeixen per encàrrec. Sovint es produeix el lísin, on es lloga la maquinària i hi ha la possibilitat de compra i el rènting, que inclou el manteniment i l’assegurança del material.
Els canals de distribució dels béns de consum varia: si són aliments frescos exigeix una comercialització ràpida, amb una llarga cadena intermediària, amb una alta càrrega del preu inicial. Si son aliments de consum durable s’utilitzen els supermercats i els hipermercats, ofereixen marques blanques, exposen àmplies gammes de productes... Sovint la implantació de grans superfícies significa el tancament de petits comerços.
Distribució del comerç interior al territori
La distribució del comerç interior depèn bàsicament del grau del desenvolupament econòmic, l’existència d’un mercat de consum ampli , com la disponibilitat d’una xarxa de transport eficient. Catalunya, Andalusia, Comunitat de Madrid i la Comunitat Valenciana destaquen en el pes de les empreses espanyoles.
Jerarquies urbanes i les àrees comercials
L’economia i la geografia s’interessen per coneixer les arees comercials. Saber on va la població d’un territori permet establir una jerarquia urbana, delimitar arees d’atracció i planificar la comercialització d’un producte o d’un servei.
3. EL COMERÇ INTERNACIONAL ESPANYOL
El comerç internacional representa l’intercanvi de béns i mercaderies d’un país amb altres països. Espanya està integrada al bloc comercial de la UE, el més important del món. (70% exportacions i 59 % importacions)
Balança de pagaments indica el conjunt de transaccions econòmiques d’un estat amb l’exterior. Es pot subdividir en:
-Balança per compte corrent
-Balança per compte capital
-Balança de compte financer.
A Espanya la balança de compte corrent presenta saldos negatius. Hi ha diferents balanços parcials:
-Balança comercial
-Balança de serveis
-Balança de rendes
-Balança de transferències.
4. ELS TRANSPORTS I LES COMUNICACIONS
El sistema de transports permet el desplaçament de persones i mercaderies d’un lloc a un altre. Les infraestructures són necessàries per a
...