ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

LES DONES DURANT EL FRANQUISME


Enviado por   •  22 de Marzo de 2015  •  374 Palabras (2 Páginas)  •  414 Visitas

Página 1 de 2

LES DONES DURANT EL FRANQUISME

El franquisme va suposar un important retrocés per a les dones en tots els aspectes de les seves vides. Tots els avenços de la República , com el dret al divorci, el matrimoni civil, el dret a l'avortament a Catalunya, i una vida més independent, es van perdre.

Durant el franquisme, les dones poden ser condemnades a presó per adulteri, mentre que els homes no, i van ser penalitzades si abandonaven la llar -abandonament de la llar- no permetent que poguessin veure els seus fills. Moltes vegades, marxaven degut a la violència domèstica, que era tolerada pel règim. Les dones eren tractades com a menors d’edat permanents. Estaven sota l’autoritat dels seus marits i no eren tutores legals, amb plena custòdia, dels seus fills a menys que els seus marits fossin morts. Les mares solteres foren marginades i la violència contra les dones estava autoritzada pel règim. La violència domèstica durant el franquisme va ser molt important, però mai va ser considerada un delicte. En contra de la Declaració Universal dels Drets Humans, el franquisme va declarar que una dona era propietat del seu marit i que per tant, aquest podia fer amb ella el que volgués.

Les dones no podien denunciar la violència del seu marit doncs se les podia culpabilitzar dels fets. Lamentablement, les restes d'aquest tipus de pensament han tingut conseqüències desastroses que han durat fins avui.

Diverses lleis i normatives, entre elles el Fuero del Trabajo, van fer difícil per les dones l’accés al mercat de treball. Les dones pràcticament havien de deixar la feina quan es va casaven a canvi d’un petita indemnització que no va desaparèixer fins el 1962. Hi va haver un nombre de llocs de treball que les dones no se'ls permetia dur a terme. Van ser expulsades de diferents oficis, particularment a l’Administració –al Ministeri de Justícia es va agrupar a les que van quedar en una secció a la que se li anomenava despectivament “la secció de les bragues”. Els seus sous eren un 80% dels salaris masculins o menys per la mateixa categoria i feina; necessitaven l'aprovació oficial dels seus marits per qualsevol tràmit oficial o per qualsevol contracte comercial que volguessin fer, fins i tot per a treballar.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.2 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com