ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La transició i la democràcia a Catalunya


Enviado por   •  25 de Abril de 2013  •  Exámen  •  522 Palabras (3 Páginas)  •  293 Visitas

Página 1 de 3

La transició i la democràcia a Catalunya

La restauració de la democràcia a Catalunya com a estatut d’autonomia va fer que també es restaurés la Generalitat, això implicà una nova etapa per a CAtalunya més autonòmica.

El retorn de la Generalitat

El 1976 un any després de la mor de Franco l’Assamblea de Catalunya mostrava el seu descontentamen cridant al carrer : “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”amb grans actes multitudinaris. Les represions politiques van fer augmentar les reivindicacions catalanes. La manifestación al passeig de Gràcia de Barcelona, la diada de l’onze de setembre, va significar un pas endevant a la demanda d’autonomia.

La transició democràtica a Catalunya es basava en dos bàndols, d’una banda, les forces democràtiques guanyadores de les eleccions i , d’altra, la importància de la Generalitat republicana a l’exili. L’acceptacio de la Generalitat com a govern autònom català durant el mandat a Espanya de Adolfo Suárez va convertir a Catalunya com a única institución republicana present a la transició.

L’Estatut de 1979 i les primeres eleccions

Amb la Generalitat, es va formar un govern d’unitat , en el qual tots el partits polítics eren representats democràtics. Aquest govern va impulsar la redacción d’un nou Estatut,es podría dir que es semblat a una Constitució, adequat a la nova autonomia.

Es va formar una comissió de parlamentaris, un grup de treball encarregats de la discussió i informe d’un projecte de llei un tema sotmès al seu coneixement, anomenat Comissió dels Vint, que es va reunir al parador de Sau per redactar el text. Finalment el nou Estatut va ser sotmès a referèndum i aprovat per àmplia majoria.

El 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals i el 1980 , aprovat per l’Estatut es van convocar les primeres eleccions autonòmiques per elegir els membres del Parlament de Catalunya.

L’evolució de la Catalunya autònoma i el nou Estatut del 2006

Jordi Pujol president de la Generalitat amb el seu partit polític ( CIU) en les primeres eleccions. La política es va centrar en la negociació, amb el govern central de tranferències de competències , es a dir, traspassar funcions administratives de l’estat central com ara l’educació o la sanitat a la Generalitat.

En les eleccions CiU era un govern important que guanyava sempre les eleccions autonòmiques , però l’any 2003, el panorama polític va canviar de tal manera que va deixar a CiU fora del govern. El pacte de Tinell, signat pel Partit Socialista de Catalunya, Esquerra Republicana de CAtalunya i Iniciativa per Catalunya-Verds forman una

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com