ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Maig Francès o Maig del 1968


Enviado por   •  9 de Junio de 2014  •  Ensayos  •  761 Palabras (4 Páginas)  •  304 Visitas

Página 1 de 4

Maig Francès o Maig del 1968

Es coneix com a Maig Francès o Maig del 68 com a un conjunt de protestes organitzades a França, de maig a juny de 1968. Van ser iniciades per grups estudiantils propers a les ideologies d’esquerres contraris a la societat consumista d’aleshores. Aquestes protestes van aconseguir el suport de d’obrers industrials, també per sindicats i fins i tot per el Partit Comunista Francès. Les conseqüències van ser de caràcter multitudinari amb fortes revoltes estudiantils i la major vaga general de França i possiblement de tota Europa Occidental (secundada per més de nou milions de persones).

La gran magnitud imprevista per el govern francès va posar les cordes el Govern de Charles de Gaulle, ja que aquest moviment anava agafant un caràcter revolucionari. Però finalment no se li prendre el poder a Gaulle.

Les protestes van finalitzar quan Gaulle va fer eleccions anticipades a finals de juny i obligant al proper govern a emprendre reformes socials que fessin front al malestar social.

L’esdeveniment que va esdevenir a la primera protesta estudiantil va ser un replica i una crítica a la discriminació sexual que es feia als instituts, on les noies s’educaven apart dels nois i de forma diferents.

Lemes utilitzats durant el maig francès:

"¡¡¡ Te amo !!! ¡Oh, díganlo con adoquines" Aquest lema significa que s’expressin els sentiments i la opinió que es tenia del govern de Gaulle, i amb el “Oh, diaganlo con adoquines” o llambordes en català fa referencia a les pedres utilitzades a Paris com asfalt que durant les protestes van ser arrancades i utilitzades com a armes per els protestants contra les autoritats.

"Digo no a la revolución con corbata." La corbata era una peça de roba d’us obligatori en diferents sectors professionals, per això negar-se a posar-se-la constituïa un acte de rebel•lia i revolució davant el mon consumista ple de normes i estètiques d’apurença inamovible.

"La barricada cierra la calle pero abre el camino" Fa referencia a la utilització de barricades per fer veure les protestes i fer-se veure i escoltar-se. Els moviments del maig francès es van caracteritzar per no ser del tot pacífics.

Primavera de Praga

La primavera de Praga va consistir en un període d’alliberació política a Txecoslovàquia. Durant l’any 1968 de gener fins agost quan el país va ser ocupat per l’URSS i es va fer el tractat de Varsòvia. Aquest moviment tenia el propòsit de modificar els aspectes totalitaris i burocràtics que el règim soviètic tenia en el país i aconseguir una forma no totalitària de socialisme donant més llibertats com per exemple: legalitzant

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.7 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com