ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Règim dictatorial


Enviado por   •  3 de Mayo de 2014  •  Informes  •  404 Palabras (2 Páginas)  •  270 Visitas

Página 1 de 2

1) Expliqueu quin tipus de règim era el règim franquista, què era el partit únic, quines foren les institucions del règim fins el 1945 i quines relacions va tenir amb l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista.

El règim franquista era un règim dictatorial, era una dictadura de Franco, dirigit pel general Francisco Franco. Es va caracteritzar per l’intent d’establir un Estat totalitari inspirat en el feixisme i de portar el país a l’autarquia econòmica, va confirmar el caràcter antidemocràtic de les institucions i va continuar la repressió dels vençuts practicada durant la Guerra Civil. Les característiques més rellevants del franquisme són:

1-El totalitarisme, el franquisme va néixer com una dictadura inspirada en el model feixista italià i alemany, i es va suprimir la Constitució 1931. Només es va permetre l’existència d’un partit únic i d’un únic sindicat oficial.2-el cabdillisme. Franco concentrava tots els poders en la seva persona, era el cap de l’Estat i fou el president del govern, a més, generalíssim de tots els exercits i cap nacional de Falange Española Tradicionalista’FET’ y de las JONS (El partit únic) 3-la concepció unitarista i centralista de l’Estat. El franquisme va abolir els estatuts d’autonomia i va fomentar l’espanyolització de la població dels territoris amb una identitat pròpia. 4-La repressió sistemàtica i planificada de l’oposició. Amb aquesta finalitat es va crear un aparell legislatiu i institucional encarregat d’eliminar els opositors, atemorir els possibles dissidents i combatre qualsevol manifestació de desafecció.

El partit únic, Falange Español Tradicionalista (FET)y de las Juntes Ofensives Nacional Sindicalista(JONS), es va encarregar de proveir el règim de bases ideològiques , de controlar els mitjans de comunicació i de subministrar una bona part dels càrrecs de l’administració.

Les institucions del règim fins el 1945 van ser l’exercit, l’Església Catòlica i Moviment Nacional .L’exèrcit va ser el suport més destacat del règim i va participar activament en el poder, ja que una bona part dels ministres i dels governadors civils eren militars de carrera. L’església Catòlica va tenir un paper destacat en la legitimació i la construcció del règim franquista, que es definia com un Estat confessional catòlic.

Les relacions va tenir amb l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista: Franco era al cim de la piràmide d’un poder absolutament jerarquitzat, imitant els sistemes feixistes europeus de Mussolini I Hilter, i va voler que el seu règim disposés d’un partit polític oficial, que seria l’únic autoritzat i al qual haurien de pertànyer tots els qui volguessin tenir càrrecs públics.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.7 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com