ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Breu biografia de l'autor


Enviado por   •  10 de Marzo de 2013  •  Exámen  •  1.501 Palabras (7 Páginas)  •  285 Visitas

Página 1 de 7

Breu biografia de l'autor

Manuel de Pedrolo va néixer el primer d'abril de 1918 al llogarret de l'Aranyó, a la Segarra. Va ser un dels escriptors catalans més importants del segle XX. Va ser molt llegit i, tot i que va destacar com a novel.lista, va cultivar tots els gèneres: poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig... Tots li interessaven, tots li servien per explicar el seu pensament i per a recrear nous móns, que o bé retrataven una societat complexa i reprimida , o n'imaginaven una de nova amb unes altres possibilitats, sobretot d'alliberament, personal o col.lectiu.

Pedrolo, orfe de mare, va ser criat pel seu pare i la seva tia i va passar la infantesa i la joventut a Tàrrega, a l'Urgell. El seu pare pertanyia a la petita noblesa rural i, malgrat haver cursat la carrera d'advocat, no la va exercir. Va ser alhora un admirador i un mecenes del seu fill i un repressor. A la tardor de 1935, Manuel va anar a Barcelona a acabar unes assignatures de batxillerat i a tractar de seguir la carrera de metge: volia ser psiquiatra. Amb la guerra és mobilitzat ha fet un curset de practicant i anirà al front de sanitari. Quan acaba la contesa ha de fer el servei a Valladolid. Des d'allí, escriu profusament a la seva promesa, Josefina Fabregat. Josefina és una noia obrera. La família d'ell s'ha negat rodonament a acceptar la seva tria. Acabada la guerra s'instal.larà a Tàrrega, víctima d'una gran depressió. El pare el vol col.locar en un despatx, però ell no ho accepta. Es deixa "mantenir" amb l'herència de la seva mare. Al cap de set anys de festeig, el pare cedirà i li muntarà un piset. Manuel i la seva dona s'hi estan uns quants anys, fins que decideixen instal.lar-se a Barcelona. Hi farà mil feines i hi tindrà una filla: Adelais. Més tard, trobarà la manera de sobreviure amb dues dedicacions que li donaran més satisfaccions i li permetran de tenir temps per llegir i escriure i poder ser qui és: treballarà a l'editorial Albor, on farà de tot, sobretot de "negre" literari i també farà de detectiu privat. Anirà escrivint i guanyant premis, amb una recepció de públic i crítica molt bona, i iniciarà la seva faceta de traductor que li permetrà d'endinsar-se en els autors que l'apassionen i donar-los a conèixer al públic català en unes versions magnífiques.

Després d'haver cultivat la poesia la novel.la i a l'assaig periodístic.

Pedrolo va tenir una acollida de públic excel.lent. Junt amb Josep Pla és l'autor en llengua catalana més llegit.

Resum de l'argument de l'obra

La novel·la tracta sobre un jove en Xavier, pel carrer veu una noia molt maca, el Xavier segueix fins que entren a un autobus. En Xavier va aconseguir parlar amb la noia, es deia Juna, va intentar demanar-li per quedar un altre dia però ella si negava, al baixar del bus el Xavier la va seguir fins que al final va acceptar, li va dir que sempre agafava el bus a aquella hora, la Juna li va dir que havia d'anar a veure una amiga seva invàlida.

El Xavier i la Juna es van anar trobant i van anar xerrant, van quedar, es van fer amics, i al final es van enamorar. El Xavier volia estar amb ella per sempre, però la Juna si negava, ja que el Xavier era de família pobre i ella no volia viure en la misèria. Al final la Juna li va dir a en Xavier que matés al seu oncle per així heredar els diners i no viure en la misèria. El Xavier va acceptar, la Juna li va explicar com ho havia de fer. Mentre la Juna i la seva tieta eren al teatre, el Xavier va entrar i va matar al tiet de la Juna, en coronel Virós, va simular que va ser un suicïdi. Al cap de sis mesos en Xavier va anar on havien acordat trobar-se am la Juna després del assassinat, però ella no i va aparèixer per enlloc. El Xavier es va posar a buscar la Juna per tots llocs, li va venir al cap lo de la seva amiga invalida i va anar a preguntar, li van dir que no hi havia cap jove invàlida, però li van dir que hi havia un noi que es deia Pol i tenia un pis llogat. En Xavier va buscar en Pol a la guia telefònica, era advocat. Es va dedicar a seguir i a investigar a en Pol, al final va veure que entrava a una casa, i va veure la Juna, li deia que ell, el Pol, la havia obligat, però no s'ho creia, la va obligar a despullar-se i li va fer un tall a la galta am un ganivet, pero en aquell moment va entrar la policia i el va detenir, i li van explicar tota la veritat: que la Juna es deia Caterina i que el Virós era el seu home, finalment a el Xavier el van empresonar.

Personatges principals i característiques

Xavier: És el personatge principal de la novel·la.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.4 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com