ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Cafè De La Granota


Enviado por   •  1 de Octubre de 2014  •  381 Palabras (2 Páginas)  •  122 Visitas

Página 1 de 2

EL CAFÈ DE LA GRANOTA

INTRODUCCIÓ

Jesús Moncada i Estruga va néixer a Mequinensa a l’1 de Desembre de 1941 en una família de petits comerciants en una població situada just a la confluència dels rius Segre i Ebre. Una localitat singular en el context comarcal d’economia de base agrària ates el caràcter comercial i industrial basada en l’extracció i el transport fluvial.

Al acabar els estudis primaris en la seva localitat natal al 1953, Moncada s’ha de traslladar a Saragossa amb 14 anys per cursar els dos darrers any del batxillerat elemental al col•legi propietat de la família Labordeta, Santo Tomàs de Aquino i els cursos de batxillerat superior. A Saragossa topa amb una cultura, i sobretot amb una llengua diferent a la de la seva parla materna, el català, i a de suportar en mes d’una ocasió la burla del seus companys en sentir-lo parlar en català amb amics i parets. Mai no acabava d’integrar-se a la ciutat. Cursa els tres anys de carrera de magisteri a l’Escola Normal de la capital d’Aragó. Amb el títol de mestre a la butxaca, retorna a la Mequinensa, on exerceix la docència, sense haver complert els divuit anys, i desprès marxar a Saragossa de nou per complir amb el servei militar obligatori. En acabar, torna a la Mequinensa per fer de professor en un col•legi d’ensenyament mitjà. El 1966 es decideix per traslladar-se a Barcelona, on troba en el periodista i historiador Mequinensa Edmon Vallès tota mena d’ajuda i estímuls. Moncada treballa a l’editorial Montaner y Simon com a ajudant del gerent de producció, Pere Calders.

En el seu trasllat a la capital catalana va ser decisiu el seu desig de projectar la seva ja basta obra literària. A principis dels anys vuitanta, Moncada decideix abandonar la pintura i ocupar-se amb mes intensitat de la seva obra literària, ja que també s’havia produït el trencament de l’editorial Montanier y Simon, cosa que va fer que pugui dedicar-se amb mes força a la tasca literària, compaginant la seva carrera d’escriptor amb treballs i traduccions per a diferents editorials catalanes. Una carrera que no es veurà interrompuda fins a l’aparició dels primers símptomes d’una greu malaltia l’estiu de 2004, que li provocarà la mort en una clínica de Barcelona el 13 de juny de 2005.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.3 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com