ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Cafe De La Granota


Enviado por   •  4 de Noviembre de 2014  •  1.884 Palabras (8 Páginas)  •  185 Visitas

Página 1 de 8

EL CAFE DE LA GRANOTA

Capitul I: “Un barril de sabó moll”

Aquest capitul s'explica l'escena al port, on el patró d’un vaixell que portava sabó moll, es bronca a un dels seus peons, en Florenci. Els peons descarregaven caixes per portar-les a les botigues. El llaüter havia de portar el barril fent-lo rodar pel terra. Després a mig camí va ploure i el barril d’en Florenci va baixar pel carrerói es va esclafar a un cafè. Tothom va sortir per veure que havia passa i tot el carrer es va omplir d’escuma. La història va fer parlar molt als cafès.

- Veu narrativa:

- Tema:

- Personatges:

- Vocabulari:

Capitul II: “La Plaga de la Ribera”

És la carta d’unagutzil que, essencialment, demana a un policia el seu ajut per a un delinqüent frustrat que viu a casa seva des de fa un cert temps. El sobrenom del delinqüent és -La Plaga de la Ribera- i viu a casad’en Jeroni, el narrador, perquè va haver un accident a l’ajuntament de la seva vila i a cada funcionari i consellers els va tocar un lot diferent. En el seu hi venien uns arxius, vuit capgrossos i eldelinqüent.

- Veu narrativa:

- Tema:

- Personatges:

- Vocabulari:

Capitul III: “Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana”

En aquesta història el vell Cristòfol explica a l’escriptor la mort i l’enterrament de l’oncle Nicolau. Aquest fa vint anys que va morir iencara la gent ho recordava, ja que va coincidir amb un dels partits mes importants de la lliga de futbol. Com que el rector, un gran amant del futbol que hauria intentat fixar una hora per poderassistir al partit, no hi era, van tenir que acceptar l’horari del rector suplent, que era la mateixa que la del partit.

- Veu narrativa:

- Tema:

- Personatges:

- Vocabulari:

Capitul IV: “Paraules des d’un oliver”

Aquest relat està presentat en forma d’un llarg monòleg d’un home que està intentant robar les olives del seu veí i amic Isidre. És sorprès collint-les i intenta excusar-se dient-li que li està fent un favor i que li portaria les olives a casa, ja que, l’Isidre no té temps amb la botiga. Però aquest no se’n fia per la seva reputació al poble i pel que acaba de veure i intenta fer-lo fora amb un pal. Finalment el lladre intenta tocar-li la fibra sensible dient que van anar junts a la guerra

- Veu narrativa:

- Tema:

- Personatges:

- Vocabulari:

Capitul V: “Informe provisional sobre la correguda d’Elies”

Aquest conte ens narra la història d’un home, Elies, que va corrents pel poble. Els veïns es sorprenen de la seva actitud, i cadascú dona la seva opinió sobre el que ha vist. Hi ha que només es fixa en el calçat que porta l’Elies, d’altres que es fixen en l’hora que era. Finalment es descobreix que Elies corria perquè volia arribar a temps a la parada d’autobusos, per dir-li al conductor, que la seva dona estava apunt de morir i que no calia que ell li portés les pastilles per ella.

- Veu narrativa:

- Tema:

- Personatges:

- Vocabulari:

Capitul VI: “Futbol de ribera”

En aquest capítol es realitza un partit de futbol entre els forasters i els locals del poble, on el camp de futbol està situat entremig dels rius Segre i Ebre. Els forasters anaven guanyant als locals per un gol. De cop i volta va començar a ploure i els cabals dels rius anaven pujant fins inundar gran part del terreny de joc. Això va provocar que el equip foraster s’agrupés en un lloc sec del terreny mentre que el equip local no parava de ficar gols perquè es sentien com carpa en el riu.

- Veu narrativa:

- Tema:

- Personatges:

- Vocabulari:

Capitul VII: ”Senyora Mort, carta de Miquel Garrigues”

Aquest capítol comença al cafè de la Granota on Miquel Garrigues esta escrivint una carta a la senyora mort. Ell abans de que construïssin el pont que creua el riu, treballava de barquer on transportava d’una banda al altre a la gent, la majoria minaires. Una vegada fet el pont, es queda sense treball i es dedica a ser miner on carregava llaüts de carbó. Un dia l’apotecari li va ensenyar un quadre on hi havia una barca igual que la seva. Li va explicar que eren les figures que es mostraven al quadre. Deia que els morts havien de travessar un riu molt ample per arribar al seu destí. Una vegada explicada l’historia personal, Miquel expressa la seva petició a la carta de fer de barquer en el més enllà, per passar les ànimes dels difunts al lloc on viuen els morts, ja que Caront (el barquer oficial) està cascat.

- Veu narrativa:

- Tema:

- Personatges:

- Vocabulari:

Capitul VIII: “El conte Preludi de traspàs”

parla d’un noi a punt de perdre la seva àvia, explica el problema que té l’àvia en morir per coses que van passar en el passat. Ens parla de la tia Ramona, que era la germana del seu avi, recorda tot el que passa i tenia al cap el perquè l’àvia tenia tanta por a morir. Va ser perquè el seu marit ja difunt, volia plantar una figuera, però ella s’hi negava, sempre li buscava qualsevol excusa per no posar-la. Fins que la va posar, però l’àvia només mort el marit no fa altre cosa que tallar-la . Amb tot això que va passar, l’àvia té por a morir per si el seu marit l’està esperant per demanar-l’hi comptes. En aquesta història s’explica el patiment que pateix una àvia. Ningú sap perquè fins que la tieta Ramona,

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (11.1 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com