ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Que Maestro Quiero Ser


Enviado por   •  15 de Enero de 2014  •  502 Palabras (3 Páginas)  •  217 Visitas

Página 1 de 3

El fracàs escolar és el fet de no aconseguir el títol acadèmic mínim obligatori d'un sistema educatiu. “Els alumnes que fracassen són aquells que, en finalitzar la seva permanència a l’escola no han assolit els coneixements i habilitats que es consideren necessaris per desenvolupar-se de forma satisfactòria en la vida social i laboral o prosseguir els seus estudis”. (Marchesi, 2003).

Entenem per fracàs escolar les dificultats per aconseguir els objectius

marcats pel sistema educatiu. Aquestes dificultats no es refereixen solament als

handicaps personals, sinó també a la falta de capacitat d'adaptació del sistema.

Per tant, el fracàs no és simplement un fenomen que reflecteix les diferències de

rendiment entre l'alumnat. Lluny d'això, entenem que aquest concepte abasta

diversos significats que s'endinsen al complex món de la teoria del currículum

i dels valors que l'escola com a institució va transmetent i que, a més, ha de

ser analitzat en el marc d'un determinat context. El concepte, per tant, de

fracàs escolar no està exempt de controvèrsia. Sembla portar la responsabilitat sobre l'assoliment educatiu cap als estudiants, no tenint en compte que l'èxit escolar és un procés en el qual, a part dels estudiants, també intervenen els professors, la gestió dels centres educatius, les autoritats educatives, les polítiques educatives i les famílies. Per això s'han proposat eufemismes i perífrasis, com a «alumnes que abandonen el sistema educatiu sense la preparació suficient», però per ser més llargues i noves no són tan informatives com la pròpia de fracàs escolar.

Les causes del fracàs escolar les podem agrupar en tres tipus: les que tenen a veure amb el propi estudiant, amb el sistema educatiu o amb factors socioeconòmics aliens al sistema educatiu. Entre els motius relacionats amb els estudiants comptem amb els que puguin ser les seves necessitats especials, que els dificulten seguir certes matèries, i els que tenen a veure amb la seva motivació. Quant als factors relacionats amb el professor, estan la seva capacitat per atendre a la diversitat o els mètodes didàctics que empren. Quant als centres, cal destacar la importància del clima escolar, així com l'autonomia per gestionar-la. Els trets del sistema educatiu, com a finançament, educació més o menys comprensiva, carrera docent, horaris, etc. també es consideren característiques rellevants per explicar el fracàs escolar.

Quant als factors extraescolars, cal destacar la família i el mercat de treball. La família influeix almenys de dues formes; d'una banda,

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.3 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com